TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TBMM`de Maden Mühendislerinin İşsizlik ve Eğitim Sorunlarıyla İlgili Soru Önergesi Verildi.

Meslektaşımız Mersin Milletvekili Sayın Ali Rıza ÖZTÜRK‘ün "maden mühendislerinin işsizlik ve eğitim sorunu" hakkında Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesi aşağıdadır. Bilgilerinize sunulur.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim.

Ali Rıza ÖZTÜRK

Mersin Milletvekili

21. yüzyılda gelişmekte olan ülkeler, teknolojik gelişme hızına uygun politikalar üretemedikleri sürece çok hızlı bir şekilde geride kalacakları açıktır. Dünya koşulları,Türkiye‘nin çağdaş mühendislik eğitimini yaygınlaştırmasının yanı sıra sanayileşmeden, teknolojik öngörüden, teknoloji üretiminden, araştırma ve geliştirmeden, üniversite-sanayi işbirliğinden yana politikalara duyduğu gereksinimi çok açık bir şekilde göstermektedir. Bu nedenle ülkemizdeki mühendislerin daha donanımlı birikimli ve bilinçli olarak yetiştirilmesinin yanı sıra toplumsal ve teknik iş bölümü içerisinde mesleki eğitimleri ile uyumlu üretken bir konuma sahip olmaları için gerekli politikaların uygulanması da çok büyük bir önem ve öncelik taşımaktadır. Planlama dışı oluşturulan yüksek öğrenim sistemi ile öğrenciler mezuniyetlerinin ardından işsizlikle karşı karşıya kalmakta, iş bulabilenler ise kuralsızlaştırılmış (esnek) çalışma koşullarında düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Sorunların çözümü; planlamacı bir anlayışla, toplumsal gereksinimleri, üretimi, istihdamı ve yaşam boyu eğitimi, ülkenin bilim ve teknoloji yeterliliğinin güçlendirilmesini temel alan ulusal eğitim politikalarının yaşama geçirilmesi ile olasıdır.

Hal böyleyken, bugün ülkemizde ikinci öğretimlerle birlikte 27 maden mühendisliği bölümünde eğitim verilmekte ve her yıl yaklaşık 1200 maden mühendisi mezun edilmektedir. Bu sayı, sektörün ihtiyacının oldukça üzerinde olup, nitelik açısından da problemler yaratmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yaptığı açıklamada "gereğinden çok fazla öğretmen var ve artık eğitim fakültesi açılmasına izin vermeyeceğim." demiştir. Bu durumda;

1- Her köşe başına üniversite açılırken, eğitim fakültelerinin kontenjanları böylesine şişirilirken, 10 yıldır iktidar olan AKP hükümeti ya da kendinden önceki bakanlar neredeydi? Bugün hata yapıldığı kabul ediliyor mu ?

2- Sayın Bakanın Eğitim fakülteleri için söylediği sorun, diğer fakülteler için yok mudur? Maden Mühendisliği öğrenimi veren fakülteler için de düzenleme düşünülmekte midir ? Düşünülüyorsa neler planlanmaktadır ?

3- Maden Mühendisleri Odası kayıtlarına göre üyelerinin yaklaşık % 40 ı işsiz ya da meslek dışı işlerde çalışmaktadır. İşsizliğin çözümü konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz ?

4- Çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirmek ve yine çok sayıda donanımsız üniversite ve bölüm açmak yerine, ülke ihtiyaçlarını gözeten yeterli eğitim kadrosu ve kütüphane, derslik, laboratuar, yurt vb. alt yapısı tamamlanmış kuruluşlar oluşturmak için yeterli kaynak ayırmayı düşünüyor musunuz ?

5- Üniversitelerdeki öğretim üyelerinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarının çözümü için herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Neler yapmayı düşünüyorsunuz ?

Okunma Sayısı: 1616
Yayın Tarihi: 31.01.2012