TBMM`de Maden Mühendislerinin Sorunlarıyla İlgili Soru Önergesi Verildi.
Meslektaşımız Mersin Milletvekili sayın Ali Rıza ÖZTÜRK‘ün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner YILDIZ tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği "Maden Mühendislerinin sorunlarıyla" ilgili soru önergesi aşağıdadır. Bilginize sunulur.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim.
Ali Rıza ÖZTÜRK
Mersin Milletvekili
Maden Mühendisleri, pek çok görevi ile birlikte Maden Kanunu gereği teknik nezaretçilik görevini de yürütmektedirler. Bugün 3000 civarında maden mühendisi Fenni Nezaretçilik alanında görev yapmaktadır. Ancak, teknik nezaretçilik yapan maden mühendisleri, çok zor koşullarda denetim görevini yerine getirmeye çalışırken, ücretlerini alamamakta ve ciddi mağduriyet yaşamaktadırlar.
Maden Kanunu değişikliği sırasında Maden Mühendisleri Odasının da önerisi olan "Ruhsat sahibi tarafından teknik nezaretçiye ödenmesi gereken ücret, Bakanlıkça oluşturulacak nezaretçilik hesabına yatırılır. Nezaretçi ücretini bu hesaptan alır. Ruhsat sahibinin, ücreti yatırmaması durumunda, ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Ücretin yatırılması ve teminatın yenilenmesi durumunda faaliyete izin verilir. Nezaretçilik ücreti her sene Bakanlığın görüşü alınarak Maden Mühendisleri Odasınca belirlenerek Resmi Gazete‘de ilan edilir. Nezaretçilik hesabına ücretlerin yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile ilgili hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir." şeklindeki kanun teklifimi vermiştim. Ancak kabul edilmemişti. O günden bu yana yaşanan süreçte söz konusu mağduriyetler daha da artmış ve hem denetimler layıkıyla yapılamazken hem de maden mühendisleri daha da mağdur olmuştur. Bu çerçevede;
1- Maden Kanununda "Ruhsat sahibi tarafından teknik nezaretçiye ödenmesi gereken ücret, Bakanlıkça oluşturulacak nezaretçilik hesabına yatırılır. Nezaretçi ücretini bu hesaptan alır. Ruhsat sahibinin, ücreti yatırmaması durumunda, ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Ücretin yatırılması ve teminatın yenilenmesi durumunda faaliyete izin verilir. Nezaretçilik ücreti her sene Bakanlığın görüşü alınarak Maden Mühendisleri Odasınca belirlenerek Resmi Gazete‘de ilan edilir. Nezaretçilik hesabına ücretlerin yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile ilgili hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir." şeklinde bir değişikliğin, Bakanlığınızca da desteklenerek yasalaşması, maden mühendislerinin sorunlarına bakışınızın da göstergesi olacaktır. Bu konuda Bakanlığınızın düşünceleri nedir?
2- Maden Kanununun 31. maddesine "Ruhsat sahibi tarafından teknik nezaretçiye ödenmesi gereken ücret, Bakanlıkça oluşturulacak nezaretçilik hesabına yatırılır. Nezaretçi ücretini bu hesaptan alır. Ruhsat sahibinin, ücreti yatırmaması durumunda, ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Ücretin yatırılması ve teminatın yenilenmesi durumunda faaliyete izin verilir. Nezaretçilik ücreti her sene Bakanlığın görüşü alınarak Maden Mühendisleri Odasınca belirlenerek Resmi Gazete‘de ilan edilir. Nezaretçilik hesabına ücretlerin yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile ilgili hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir." İfadesinin eklenmesi konusunda çalışmanız olacak mıdır?
3- Kamu adına denetim yapan maden mühendislerinin sorunlarının çözümü, aynı zamanda denetim hizmetinin de sağlıklı yapılması sonucunu doğuracaktır. Bu konuda herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
4-) Bugün Maden Mühendislerinin % 40 - % 50 si işsiz gezmektedir. Oysa Bakanlığınıza bağlı Madencilik Kuruluşlarının pek çoğunda maden mühendislerinin yapması gereken işler, maden mühendisi olmayan kişiler tarafından yapılmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı denilince ilk akla gelen şeyin Maden Mühendisi olduğu düşünüldüğünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında daha fazla maden mühendisi istihdam edilmesi konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz? Maden Mühendislerinin işsizlik sorununa ciddi olarak el atmayı ve çözmeyi düşünüyor musunuz? Maden mühendislerinin işsizlik sorunu nasıl çözülecektir?
5-) Maden Mühendisleri bir yandan işsiz gezerken, bir yandan da bol bol maden fakültesi açılması ve maden mühendisi mezun etmek, çelişki değil midir? Maden Mühendisine ihtiyaç yoksa neden yeni Maden Fakülteleri açılmaktadır?