Teknik Nezaretçilikle ilgili Çalışmalar.
10 Aralık 2009 tarihinde yaşanan grizu kazasından sonra Odamızın talepleri doğrultusunda; iş kazalarının önlenmesi, denetimlerin daha sağlıklı yapılabilmesi, sektörde görev yapan teknik elemanların sorunlarının çözümü amacıyla yapılan çalışmalarda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının da katıldığı toplantıda teknik nezaretçilerin, iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin sorunlarının çözümü için bir çalışma grubu oluşturulması ve buradan çıkacak sonucun değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu gelişme üzerine ilgili taraflara yazılar yazılarak toplantı yapılacağı duyurulmuştur. Odamız adına bu çalışmalara Oda Başkanı Mehmet TORUN ve Mevzuat Komisyonu Başkanı Asım KUTLUATA katılmıştır.
İlk toplantı 13 Ocak 2010 tarihinde, ikinci toplantı 21 Ocak 2010 tarihinde Çalışma Bakanlığında yapılmış olup toplantıya Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, TKİ, TTK, MTA, MİGEM, SGK, TMMOB,TTB, TOBB, TİSK, Madencilik Konseyi yetkilileri katılmıştır. Yapılan iki toplantıda teknik nezaretçilerin sorunlarıyla ilgili Odamızın çözüm önerileri TOBB ve MİGEM yetkilileri tarafından değişik gerekçelerle kabul edilmemiştir. Teknik nezaretçinin mesleki bağımsızlığının ve iş güvencesinin sağlanması, görevini özgürce yapabilmesi, ücretlerini tam ve zamanında alabilmesi amacıyla işverenle olan maddi ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve ücretlerin bir fondan alınması olarak özetlenebilecek haklı taleplerimiz işveren örgütlerince kabul edilmemiştir.
Odamız, teknik nezaretçilik uygulamasının yasal olarak Enerji Bakanlığı‘nı ve Maden Kanunu‘nu ilgilendirdiğini bu nedenle diğer konulardan ayrıca tartışılması gerektiğini iletmiş ve bu öneri kabul görmüştür.
Bu amaçla, 1 Şubat 2010 tarihinde MİGEM‘de sadece teknik nezaretçilerin sorunlarının tartışıldığı bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantıya MİGEM, Çalışma Bakanlığı, TOBB, Madencilik Konseyi, TTK, TKİ ve MTA yetkilileri ile Odamız katılmıştır. Toplantıda Oda görüşlerimiz tekrar dile getirilerek meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm getirilmesi talep edilmiştir. Yine TOBB, MİGEM ve Madencilik Konseyi yetkilileri taleplerimize itiraz etmişlerdir.
İşveren örgütleri, teknik nezaretçilerin de işçi statüsünde olduklarını, işverenin istediği zaman işlerine son verebildiğini, bu nedenle ücretini de işverenden alması gerektiğini beyan etmiştir.
Oda olarak taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu,teknik nezaretçilerin bir işçi gibi düşünülmemesi teknik nezaretçi atamasında işveren tarafından müracaatın Odaya yapılmasını, Odanın düzenleyeceği listeye göre sırayla ve hakkaniyet kuralları çerçevesinde atama yapılmasının uygun olacağını ve ücretlerin ruhsat harcıyla birlikte alınarak bir fondan toplanmasını, bu fonun yönetiminin ve denetiminin MİGEM tarafından yapılmasını, şayet MİGEM bunu üstlenemeyecekse Odanın da bu görevi yapabileceği belirtilmiştir. Bunların sonucunda işverenin azil gibi iki dudağının arasında olan bir uygulamayı yapamayacağını, iş güvencesinin sağlanacağını ve maden mühendisinin kararlarını daha özgürce verebileceğini, gördüğü eksiklikleri daha rahat yazabileceğini dolayısıyla iş güvenliğinin sağlanmasına katkı olacağını ilettik.
Taleplerimiz kabul görmemekle birlikte, gelecek toplantıda Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği içerisinde bulunan Teknik Nezaretçileri ilgilendiren maddelerde düzenleme yapılabileceği belirtilerek bu konuda tarafların çalışma yapmaları kararlaştırılmıştır.
Oda olarak, üyelerimizin haklarımızı almak için TBMM komisyonlarında gerekli çalışmaları yapacağımızı, yönetmelik çalışmalarına da katılacağımızı belirttik. Gelişmeleri sizlerle paylaşıyor, bu konulardaki düşüncelerinizi Odanıza ileterek katkı koymanız çalışmalarımıza güç katacaktır.
Mehmet TORUN
Yönetim Kurulu Başkanı