TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TEMİZ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ VE YAKMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ ELBİSTANDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TEMİZ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ VE YAKMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ ELBİSTANDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TEMİZ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİ VE YAKMA TEKNİKLERİ SEMİNERİ ELBİSTANDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sekretaryası Odamız tarafından yürütülen, Elektrik, Kimya ve Makine Mühendisleri Odalarının düzenleyici olduğu "Temiz Kömür Teknolojileri Ve Yakma Teknikleri Semineri" 31 Ekim - 2 Kasım tarihleri arasında EÜAŞ Afşin-Elbistan Linyit İşletmeleri Toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Yaklaşık 130 kişinin katıldığı Seminer, düzenleme kurulu adına Oda başkanımız Mehmet Torun‘un aşağıdaki açılış konuşmasıyla başladı.

Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet TORUN enerjinin ülkelerin kalkınmasında önemli bir yere sahip olduğunu dünyada bugüne kadar çıkan savaşların birçoğunun enerji savaşı olduğunu ifade ederek yakın bir zamanda İran, Suriye ve Türkiye üzerinde birtakım oyunların oynanacağını o nedenle enerji kaynaklarına sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.

"Enerji planlamalarının uzun vadeli yapılması gerektiğini fakat İFM ve Dünya Bankası reçeteleriyle ayakta kalmaya çalışan yöneticilerden dolayı ülkemize uzun yıllardır enerji alanında planlamaların yapılmadığını belirten TORUN kendi öz kaynaklarımıza önem verilmesi gerektiğini söyledi. Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet TORUN konuşmasının devamında "Özellikle kömür başta olmak üzere, jeotermal, rüzgar ve su kaynaklarımız olmak üzere çok büyük yenilenebilir kaynaklarımızın olduğunu biliyoruz ve bunların çoğu da aranmamış bulunmamış kaynaklardır.1980‘li yıllardan itibaren MTA gibi güzide kuruluşumuz maalesef aramadan el çektirilmiş ve ülkenin kömür olabilecek sahalarının %40‘ı aranabilmiştir. Ülkemizdeki yanlış planlamalarla son yıllarda elektrik enerjisinde doğalgaza çok ciddi anlamda bir bağlılık oluşmuştur. Şuanda doğalgazdan üretilen elektrik enerjisi  %50‘lere ulaşmıştır. Hepimizin de bildiği gibi ülkemizde doğalgaz henüz üretilmiyor. Oysa doğalgaz aldığımız Rusya bile bizim kullandığımız doğalgazın çok daha azını elektrik enerjisinde kullanıyor ve kömüre ağırlık veriyorlar. Bizde ise hovardaca bir tutumla doğalgaza bağlanılmış geçmiş yıllarda özellikle vanaların kapatılmasıyla yaşanan sıkıntıları hep birlikte yaşadık. Bunlara baktığımız zaman ülke kaynaklarının önemini, kendi kaynaklarımızın öncelik değerlerinin çok daha önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Ülkemizdeki üretilebilir linyit rezervlerinin %66‘sı şuanda buradaki havzada yer almaktadır. Bunları üretmek, bunları planlamak ülke yöneticilerinin görevidir. Biz bu alanda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Meslek Odaları olarak hep birlikte bunun mücadelesini vermekteyiz. İthal kömüre, ithal enerjiye dayalı kalkınmanın mümkün olmadığını, olamayacağını, bunun sürdürülebilir olmadığını hep birlikte paylaşmak istiyoruz. Bu alanda raporlarımızı ilgililere iletiyoruz ama ne hikmetse raporlarımız dikkate alınmıyor, sadece dinlenerek geçiştiriliyor" dedi.

Kömürün önemine değinirken kömürden kaynaklanan çevresel sorunları da göz ardı ettiklerini belirten TORUN çevresel sorunları en aza indirmek minimize etmek ve onlara çözüm bulmanın mühendislerin ve bilim adamlarının görevi olduğunu, bu seminerde aslında yerli kaynak kullanımının önceliğini vurgularken, yerli kaynak kullanımından doğan sorunların çözümü için üniversite öğretim üyelerinin, bilim adamlarının ve uzmanların kendilerine bu sorunun nasıl çözülebileceğini göstereceklerini söyledi.

 

Başta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi GÜLER olmak üzere hükümetin "Yerli kaynaklara öncelik veriyoruz" sözlerine de değinen Mehmet TORUN;"Biz mühendisler rakamlarla konuşuruz. Siyasi iktidarlar yerli kaynaklara yöneleceğiz derken, 5 yıldır bu ülkede enerji konusunda maalesef bir çivi çakılmadı. Sürekli sayın bakanımıza bunları arz ediyoruz. Yerli kaynaklara yönelmek heralde sözle olmuyor. 2003 yılında kömürden elektrik enerjisi elde etme oranı  %30‘lardayken bugün bu oran yerli kömürler açısında %16‘lara düşmüştür. Eğer bu rakamları yükseltmek istiyorsak acilen yatırımlara başlanmalıdır. Bu yatırımlarla birlikte işsizliğinde azalacağını, göçün duracağını hepimizde biliyoruz. Sosyal doku açısından da bunu önemsiyoruz." dedi.

Afşin Elbistan‘ın enerji üretimindeki önemine de değinen Mehmet TORUN; "Afşin Elbistan havzamızda şu anki planlamalarla 6 bin megawat gücünde santral kurulabilecek bir kapasite mevcuttur. Bunu yeni planlamalarla, yeni aramalarla, 10 bin megawata çıkarmak mümkündür. Türkiye‘nin şuan ki kurulu gücünün 40 bin megawat olduğu düşünülürse, bu rakamın ne kadar önemli olduğu hepimiz tarafından aşikardır. Bu planlamayı yaparken sadece üretimle değil, çevre boyutuyla, istihdam boyutuyla, tarım boyutuyla, kentleşme boyutuyla da ele alınıp toplu bir bakışın çok önemli olduğunu biliyoruz. Kısaca Elbistan‘ımızın havza madenciliği bakımından ele alınmalı kaynak kaybına neden olacak planlamalar ile de son gramına kadar tüketilmeli ve sanayiye kazandırılmalıdır diye düşünüyoruz. Enerjinin bir kamu hizmeti olduğunu, herkesin yararlanması gereken bir hizmet olduğunu buradan tekrar vurgulamak istiyorum. Bu anlamlı yıllarda kamunun acilen yatırımlara başlaması gerektiğini, enerjinin kar zarar hesaplarıyla birbirlerinin insafına bırakılmayacak kadar önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

 Açılış konuşmasının ardından ev sahibi konumunda bulunan Afşin-Elbistan Linyit İşletmesi Müdürü Süha Dinç, TMMOB adına Oğuz Türkyılmaz, Afşin ve Elbistan Kaymakamları, Türkiye Maden-İş adına İsmail Aslan adına birer konuşma yaptılar.

Konuşmalardan sonra İşletme Müdürü Süha Dinç tarafından İşletmeyi tanıtma amaçlı bir sunum yapıldı ve tanıtıcı bir film izlendi.

Öğleden sonra birinci oturama geçildi. Bu bölümde;

Kömürün Enerji Politikalarındaki önemi, Nejat Tamzok (Maden Mühendisleri Odası), Yeni Ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Oğuz Türkyılmaz (TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı), Türkiye Kömür Potansiyelinin Değerlendirilmesi Mustafa Aktaş (TKİ), Enerji Bütünlemesinde Kömürlerimiz ve Havza *Planlamasının Gerekliliği Turgay TOPKAYA(DEK TMK)  Türkiye Elektrik Sisteminde Afşin-Elbistan Linyitlerinin Yeri, Necati İpek (Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Birimi Koordinatörü) sunumlarını yaparak soruları yanıtladılar

Birinci gün ikinci oturumda, Elektrik Üretiminde Kömürün Yeri ve Temiz Kömür Uygulamaları Güven Önal (İTÜ), Termik Santrallerde Karbondioksit Yakalanması ve Yeraltında Depolanması Ender Okandan (ODTÜ), Temiz Kömür Teknolojileri Mücella Ersoy (DEK TMK)  sunumlarını yaptılar.

İkinci gün Afşin-Elbistan A Termik Santrali İşletme Müdürü Esef DEMİR tarafından yapılan  İşletmeyi tanıtan sunumunu takiben üçüncü oturuma geçildi.

Üçüncü oturumda, Temiz Kömür Yakma Ve Gazlaştırma Teknolojileri, Fehmi Akgün (TÜBİTAK MAM), Akışkan Yataklı Yakma Teknolojisi, Bekir Zühtü Uysal, (Gazi Üniversitesi), Afşin Elbistan Termik Santrallerinde Yerel Linyit Kömürü Yakma Teknikleri, Haluk Direskenel (Makina Mühendisleri Odası), Asit ve Alkali Oksidasyonu ile Üretilmiş Humik Asit Kökenli Bileşiklerin Mısır Bitkisinde Kök ve Gövde Büyümesine Etkisi, Mehmet Çöteli (Köy İşleri Bakanlığı-TAGEM) sunumlarını yaptılar.

Dördüncü ve son oturumda, Elbistan Linyit Rezervinin Elektrik Üretimi Bakımından Önemi Ve Doğal Gaza Göre Avantajları, Çetin KOÇAK (Jeofizik Mühendisleri Odası), EÜAŞ Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesi Rekültivasyon Çalışmaları, Hanifi Güldoğan, (EÜAŞ), Afşin-Elbistan Havzası Rezerv Geliştirme Projesi (MTA) tarafından yapılan sunumların ardından "Afşin-Elbistan Linyitleri ve Termik Santralleri: Dünü, Bugünü, Geleceği" konulu panele geçildi.

Oğuz Türkyılmaz tarafından yönetilen panelde sırasıyla Afşin Belediye Başkanı İrfan Gedikbaşı, Elektrik Üreticileri Derneği Müdürü Ahmet Kavas, Türkiye Maden-İş Yönetim Kurulu üyesi İsmail Aslan ve Maden Mühendisleri Odası adına Nejat Tamzok görüşlerini açıkladılar ve sorulara yanıt verdiler.

Seminer üçüncü gün yapılan açık işletme sahasının gezilerek çalışmaların yerinde izlenmesi ve tanıtımı ile B Termik Santrali gezisiyle tamamlandı. 

Okunma Sayısı: 3019
Yayın Tarihi: 06.11.2007
Fotoğraf Galerisi