TMMOB DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI
TMMOB 41. Dönem 2. Danışma Kurulu toplantısı, 9 Nisan 2011 Cumartesi günü Ankara‘da İMO Teoman Öztürk Salonunda yapılmıştır. Toplantıya Odamızın Danışma Kurulu üyeleri de katılmıştır. Gündemdeki konuların görüşüldüğü toplantıda Oda Başkanımız da bir konuşma yapmıştır.
Oda Başkanımızın konuşması aşağıdadır:
Sayın Divan, Danışma Kurulunun Değerli Üyeleri,
Hepinizi Odam ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Bugün yapılmakta olan KESK-ESM nin Genel Kurulu nedeniyle bazı arkadaşlarımız aramızda bulunamamaktadır. Onların da selamlarını iletiyor, görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle TMMOB çalışmalarına katkı koyan ve destek veren herkese teşekkürlerimizi iletiyorum.
Son yıllarda yaşanan iş kazaları sektörümüzde de artarak sürmektedir. 10 Şubat 2011 tarihinde Afşin‘de yaşanan ve iki mühendisin de yaşamını kaybettiği kazada 9 kişi hala toprak altındadır. Yetkililer bu konuda hiçbir açıklama yapmamakta, olayı unutturmak istemektedir. Oda olarak bu konunun takipçisi olacağız. Bu konuda TMMOB‘ da kurulan Çalışma Grubuna da destek olacağımızı belirtmek istiyorum.
Değerli Dostlar,
TMMOB üzerinde yaşanan baskılar gelecek dönemde daha da artacaktır. Bayındırlık ve İskan Bakanının " 2011 yılında mühendislik ve mimarlık yasasını değiştireceğiz" demeciyle bu durum açıkça belirtilmiştir. Yine aynı Bakanlığın üst düzey bir yetkilisinin " seçimden sonra TMMOB‘nin içine tam olarak gireceğiz" söylemi de niyetleri açıkça ortaya koymaktadır. Bu saldırılara karşı koymak için bugünden çalışmaya başlamak oldukça önemlidir.
Örgütümüze karşı bu saldırılar yaşanırken bazı Odalarımızın mesleki öncelikleri öne çıkaran uygulamalarını da buradan üzülerek sizlerle paylaşmak zorundayım.
Bir odamız, Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğine açtığımız dava ile ilgili olarak TMMOB‘ye yazı yazmış, açılan davanın çalışma alanlarını kısıtlamak amacıyla açıldığını bildirmiştir. Öncelikle şunu belirtmek isterim. Maden Mühendisleri Odası; yönetmelikte kamu yararı görmediği için, mühendislik bilim ve teknolojisinin yeterince uygulanmadığı için, ülke madenlerinin yabancı sermayenin sömürüsüne tam olarak açılacağı için, hammadde ihracatının engellenmediği için, uluslararası tekellerin sektöre hakim olup küçük ve orta ölçekli sermayeyi bitireceği için ve meslektaşlarımızın hakları ellerinden alındığı vb. konularında dava açmıştır. Bunun dışında hiçbir meslek grubunun çalışma alanına müdahale etmemiş, kendi alanını korumaya çalışmıştır. Bu nedenlerle eksik ve yanlış bilgiyle hazırlanan bu yazıyı doğru bulmuyoruz. Eğer bu Odamız Bakanlık ve idare aleyhine açtığımız davadan rahatsız ise davaya Bakanlığın yanında müdahil olabilir.
Yine; TMMOB‘de pek çok çalışma grubu gibi Madencilik ve Petrol Çalışma Grubu oluşturulmuş, bu alandaki çalışmalar komisyonda değerlendirildikten sonra TMMOB Yönetim Kurulunun kararıyla Birlik görüşüne dönüşmektedir. Petrol Kanunu Tasarısı ile ilgili 3 Odamızca bir çalışma yapılmış ve bu gruba gönderilmiştir. Ancak, bu 3 Odamızın söz konusu çalışmalarını resmi olarak Enerji Bakanlığına da ilettikleri bilinmektedir. Bu tarz anlayışların TMMOB çalışma anlayışıyla bağdaşmadığını ve TMMOB ilkeleriyle ve ciddiyetle uyuşmadığını belirtmek isteriz.
Değerli Delegeler,
Tüm bu değerlendirmeler ışığında 19 Oda Başkanımızın imzaladığı ve bizim de imza koyduğumuz bir kararla 15 Mayısta Ankara‘da yapacağımız TMMOB Mitingi çok önemlidir. Bu mitingte Oda olarak alanda olacağız. Hepimize kolay gelsin diyor, tekrar saygılar sunuyorum.
Mehmet TORUN