TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TMMOB DİYARBAKIR İKK AÇIKLAMASI - 1 MAYIS`TA MÜCADELE İÇİN ALANLARDAYIZ

TMMOB DİYARBAKIR İKK AÇIKLAMASI - 
1 MAYIS`TA MÜCADELE İÇİN ALANLARDAYIZ

Kıdem tazminatının yok edilmek istendiği, "kiralık işçi" düzenlemesinin Meclis`te görüşüldüğü, taşeron işçilere kadro güvencesi vaadinin içi boş "özel sözleşmeli personel" statüsüne dönüştürüldüğü bir dönemde 1 Mayıs`ı kutlamak için değil, mücadele etmek için alanlarda toplanıyoruz!

Emekçilerin birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs`ı bu yıl da yasakların gölgesinde karşılıyoruz. Her alanda özgürlükleri yok sayan baskıcı zihniyetini giderek artıran AKP iktidarı, Taksim ve Sıhhiye`de kutlama yapılmasına izin vermemiştir. Ülkemizin içine sokulduğu savaş ve şiddet ortamında sağduyu gösteren sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri, 1 Mayıs`ı İstanbul`da Bakırköy, Ankara`da Kolej Meydanı`nda kutlayacaklardır. 

İktidar; emeğin sömürüsünün her geçen gün daha da artırılmasına dayanan yandaş kapitalizmini, gerici toplumsal yaşam anlayışıyla birlikte kaynaştırarak toplum üzerinde yoğun bir baskı uygulamaktadır. Sermaye için dikensiz gül bahçesi yaratma anlayışı içerisinde emekçilerin düşük ücretlerle çalıştırılmaları temel politika haline gelmiş, özlük haklarına yönelik saldırılar da artmıştır. İktidarın görev başına geldikten sonraki ilk icraatından biri özel istihdam bürolarının hayata geçirilmesini öngören yasa tasarısını Meclis`e sevk etmek olmuştur. Özel istihdam büroları; geçici iş sözleşmeleri yapacakları işçileri, süreli olarak işçi açığı bulunan firmalarda çalıştıracaklardır. Tam bir kölelik düzeni getirilmek istenmektedir. "Kiralık işçi" düzenlemesi olarak da adlandırılan bu tasarı yasalaşırsa, çalışanların zaten sınırlı olan sendikal hakları daha da azalacak; işçiler hem iş hem de ücret güvencelerini kaybedeceklerdir.

İktidarın büyük bir istihdam olanağı gibi sunduğu taşeron işçilerin kamuya alınması müjdesi boş çıkmıştır. Maliye Bakanı`nın açıklamalarına göre, sınav şartı ile alınacak işçilere kadro güvencesi verilmeyecektir. "Özel sözleşmeli personel" adı altında 3`er yıllık sözleşmelere bağlı yeni bir statü icat edilmektedir. Taşeron çalışma düzenini ortadan kaldırmaya yanaşmayan iktidarın bu girişimi belli bir tarihe kadar taşeron olarak çalışmış kişilerin sorunlarını çözmekten dahi uzaktır. 

AKP Hükümeti çalışanların kıdem tazminatında büyük kayıplara uğramasına neden olacak fon düzenlemelerini de sendika ve işçi çevrelerinde oluşan tepkilere rağmen halen masada tutmaktadır. Kıdem tazminatı işçilerin elinde kalan son kazanımlardan biridir. Hükümet, "kıdem tazminatını süre şartına bağlayan, tazminat ödeme yükümlülüğü kalmayacağı için işverenin dilediği anda işçi çıkarmasına olanak veren ve tazminat tutarlarını düşüren" düzenlemelerle işçilerin bu hakkını da ellerinden almak istemektedir.

İş arayan yurttaşlar, iktidarın "yandaşlık" terazisinde tartılmakta; insanlarımız düşüncelerinden dolayı işsizlikle cezalandırılmaktadır. Çalışanlar; her türlü can güvenliğinden yoksun, kelle koltukta ölümüne piyasaya sürülmektedir. İş cinayetlerinde birer-ikişer ölen canların hesabı bile tutulmamakta, iş katliamlarının üzeri dinci bir "fıtrat" söylemiyle örtülmeye çalışılmaktadır. 

Gelinen aşamada emekçilerin hak mücadelesinin, ülkemizin içine sokulduğu "laiklik" tartışmaları ve "dindar Anayasa" girişimlerine karşı yürütülecek mücadeleden ayrılamayacağı açıktır.

TMMOB DiYARBAKIR iKK

Okunma Sayısı: 229
Yayın Tarihi: 29.04.2016