TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TMMOB MADEN MÜHENDİSLER ODASI ZONGULDAK ŞUBESİ ÇALIŞMA PROGRAMI (2012-2014)

42. Dönem Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi çalışmaları aşağıdaki program kapsamında yürütülecektir.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLER ODASI

ZONGULDAK ŞUBESİ

ÇALIŞMA PROGRAMI

(2012-2014)

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, 42. Dönem Yönetim Kurulu, 29 Ocak 2012 tarihinde yapılan Genel Kurul ve seçimler sonucunda ilk toplantısını gerçekleştirerek aşağıda belirtilen görev dağılımı ile çalışmalarını başlatmıştır.

Başkan : Erdoğan KAYMAKÇI

II: Başkan : Hüsnü MEYDAN

Yazman : Ahmet Haşim DEMİRLER

Sayman : Ahmet Birol KASAPOĞLU

Üye : Emine UZUN İYİOL

Üye : Tülay SUİÇMEZ

Üye : Alper GÜLŞEN

Yedek Üyeler

 1. Nergiz ŞAHİN

2. Hasan KARAÜZÜM

3. Cüneyd YAMUDİ

4. Ali Murat TERZİOĞLU

5. Sabri ÇATMA

6. Yusuf ZORER

7. Serhat KALMA

42. Dönem Zonguldak Şube Yönetim Kurulumuz; TMMOB ve Odamızın ilke ve programları, tüzük ve yönetmelikleri çerçevesinde; "demokratik, katılımcı, barışçı, insan ve meslektaş haklarına saygılı, meslek ilkeleri ve mesleğin geliştirilmesine dönük faaliyetlerde bilimsel ve teknik kriterlere dayalı bir çalışma yöntemi içinde, Merkez ve Şube yönetimleri, temsilcilikler, demokratik sivil toplum örgütleri ve üyeleriyle katılımcılık ve paylaşımcılık ilkelerine bağlı bir anlayışı" benimsemektedir.

Bu yaklaşım çerçevesinde 42. Dönem Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi çalışmaları aşağıdaki program kapsamında yürütülecektir.

1. ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

Çalışma yaşamının her geçen gün daha da esnekleştirildiği, kuralsızlaştırıldığı, çalışanların örgütlenmesinin önüne birçok engelin çıkarıldığı, mevcut örgütlenmelerin dağıtılmaya çalışıldığı bir dönemden geçmekteyiz. Bu tespitten hareketle örgütlenme çalışmaları daha da yoğunlaştırılacaktır.

1.1 Oda-Üye İlişkileri

Oda-üye ilişkilerinin geliştirilebilmesi için mesleki ve toplumsal sorunların tartışıldığı, deneyimlerin paylaşıldığı oda örgütlülüğünü geliştirici toplantı ve iş yeri ziyaretleri yapılacak ve oda-üye ilişkilerini geliştirmek için tüm iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

Odamızın; demokratik, katılımcı ve tüm üyelerin kendisini ifade edebildiği yapısı korunacaktır.

Madencilik ve etkileşim içinde olduğu diğer faaliyetlere ilişkin mevzuatta yaşanan güncellemeler hızlı bir şekilde meslektaşlarımıza aktarılacaktır.

1.2.1. Ücretli Çalışan Üyeler

Üyelerimiz kamuda ve özel sektörde çalıştıkları gibi aynı zamanda teknik nezaretçi olarak faaliyet göstermektedirler. Üyelerimizin geçmişten günümüze kadar olan sorunları; düşük ücret, iş güvencesizliği, uzun çalışma süreleri ve sosyal haklardaki eksiklikler şeklinde karşımıza çıkmakta ve bu durum daha da ağırlaşarak devam etmektedir. Üyelerimizin bu sorunlarına yönelik çalışmalar birlikte ele alınacak ve oluşturulan çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

1.2.2. İşsiz Üyeler

İşsiz üyelerin sorunları ve beklentileri üzerine birlikte çözüm yollarının aranacağı, dolayısı ile bu üyelerin de içinde bulunacağı ve oda örgütlülüğünü geliştirici işsiz üyeler çalışma grubu oluşturulacaktır. Burada üretilen çözüm önerilerinin yaşama geçirilmesi için girişimlerde bulunulacaktır.

1.2.3. Kadın Üyeler

Kadın üyelerimizle daha sağlıklı iletişim kurulması sağlanacak hem meslek alanlarında hem de genel olarak yaşadıkları sorunların çözümü için çaba gösterilecektir.

1.2.4. Emekli Üyeler

Emekli olan üyelerimizle ilişkiler güçlendirilerek sürdürülmeye çalışılacak ve emekli olan üyelerimizin tecrübelerini genç meslektaşlarımıza aktarmalarını sağlamak için düzenli olarak toplantılar yapılacaktır.

1.2.5. Öğrenci Üyeler

Üniversite öğrencileri ile bir araya gelinerek sınıf temsilcileri oluşturulacaktır. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi olarak oda-öğrenci bütünleşmesini sağlamak amacıyla öğrenci temsilcileri ile toplantılar yapılacak ve teknik geziler, oda tanıtım günleri, mesleki bilgilendirme çalışmaları, üniversite ziyaretleri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

1.2 Şube-Temsilcilik İlişkileri

İl, ilçe ve işyeri temsilciliklerinde faaliyetlerin aksamadan yürütülebilmesi ve daha fazla üyeye ulaşılabilmesi için toplantılar düzenlenecek, yaşanan sorunlar saptanarak çözüm önerileri birlikte tartışılacaktır.

1.3 TMMOB ve Diğer Odalarla İlişkiler

Üst örgütümüz olan TMMOB ve bağlı odalar ile olan ilişkilerde temel ilke işbirliği ve dayanışma içersinde kamu yararının savunulması olacaktır. TMMOB çatısı altında birlik ve bütünlüğün gözetilmesi, TMMOB örgütlülüğünü daha ileriye taşıma arayışı ve Odamızın üzerine düşen görev ve sorumluluklar bu çerçevede yürütülecektir.

Örgütlü ve birlik olmanın bilincinde olan Odamız toplumsal yararları gözeterek kendi meslek alanlarını savunmasından ödün vermeksizin diğer meslek odaları ile sürekli işbirliği arayışı içerisinde olacaktır. TMMOB‘nin yerel örgütleri olan İKK‘larda olabildiğince güçlü bir şekilde yer alınabilmesine önem verilecektir. TMMOB tarafından düzenlenen yerel kurultay, panel, seminer ve diğer etkinliklere katılım sağlanacaktır.

1.4 Üniversiteler ile İlişkiler

Üniversiteler toplumsal aydınlanmanın ve bilimsel gelişmenin önemli kurumsal yapılarıdır. Mesleğimizle ilgili eğitim süreçlerinde ve çalışma hayatında Oda-Üniversite ilişkilerinin bilimsel ve teknik açıdan yararı göz ardı edilemez. Bu açıdan bakıldığında söz konusu ilişki üst düzeyde sağlanarak Üniversitelerde görevli meslektaşlarımızla ilişkilerimiz güçlendirilecektir.

1.5 Sivil Toplum ve Emek ve Meslek Örgütleri İlişkileri

Odamızın, madencilik sektörü ya da farklı alanlardaki sivil toplum örgütleri ile olan ilişkilerinde temel nokta, geçmişte olduğu gibi küçük grup çıkarlarından uzak durulması ve kamu yararının hedeflenmesi olacaktır. Söz konusu ilişkiler, Odamızın yıllardan beri süregelen ilke ve geleneklerine ve özellikle bağımsız, demokratik yapısına uygun olacaktır.

Kamu sektöründe çalışan üyelerimizin örgütlü olduğu kamu çalışanları sendikaları ve üst örgütleri ile sıcak ilişkiler önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de sürdürülecektir.

1.6 Madencilik Kurum ve Kuruluşları ile İlişkiler

Şube sınırları içerisinde bulunan ve Madencilik sektörünün önemli kamu kuruluşları olan TTK, MTA, DSİ, TCK, Valilik Özel İdareleri ve Belediyeler ile madenciliğin gelişimi ve üyelerimizin istihdamı konularında görüş alış verişinde bulunulacak, meslektaşlarımızın sorunlarının çözümü ve meslek alanlarımızla ilgili olarak bu kuruluşlarla olan ilişkiler sürdürülecektir.

2. MESLEKİ VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Mesleki ve bilimsel çalışmalar Odamızın ve Şubelerimizin en önemli etkinliklerinden birisidir. Dolayısıyla bu çalışmalarla mesleğimizin ulusal ve uluslararası düzeydeki çağdaş gelişmelerini izlemek, meslek içi eğitim ortamının oluşturulmasına katkıda bulunmak ve bu çalışmaların tümünü sürekliliği olan demokratik ve özerk bir kurumsal yapıya kavuşturmak hedeflenmektedir.

2.1. Kongre, Sempozyum, Çalıştaylar

Ülke ve meslek sorunlarının tartışılması, çözüm önerilerinin ortaya çıkarılması bilim ve teknolojinin madencilik sektörüne katkısının sağlanması amacı ile kongre, sempozyum ve çalıştaylar periyodik olarak devam edecektir.

Bu dönem içerisinde "Kömür ve Enerji Çalıştayı" adı altında bir çalışma yapılması planlanmıştır.

2.2. Eğitimler

Meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu ve günün teknolojik şartlarının gerektirdiği eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

3. ÇALIŞMA GRUPLARI

Oluşturulması düşünülen Çalışma Grupları aşağıda verilmektedir.

Örgütlenme Çalışma Grubu

Öğrenci Çalışma Grubu

Enerji Çalışma Grubu

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu

Sosyal Faaliyetler Çalışma Grubu

4. BASIN - YAYIN VE DÖKÜMANTASYON

Eğitim dokümanlarının sanal ortamda veya basılı olarak katılımcılara verilmesi sağlanacaktır.

Gündemde yer alan, madencilikle ilgili konular hakkında, görsel ve yazılı basın yolu ile kamuoyu ve meslektaşlarımız doğru şekilde aydınlatılacaktır.

Şubemizin yazılı ve görsel medya da Madenciliğin geniş kitlelere doğru anlatılabilmesi için yürüttüğü faaliyetler artarak devam edecek, yapılan bu çalışmalar şubede arşivlenerek üyelerimizin kolayca ulaşması sağlanacaktır.

Web sayfası yayınların ve görüşlerin yaygınlaştırılmasında kullanılacaktır.

Madencilik ve etkileşim içinde olduğu diğer faaliyetlere ilişkin yasal mevzuatta yaşanan güncellemelerden meslektaşlarımızın hızlı bir şekilde haberdar edilecektir.

5. SOSYAL ve KÜLTÜREL ETKİNLİKLER

Üye ve öğrencilerimize yönelik teknik geziler düzenlenecek, dünya madenciler günü etkinlikleri, şube faaliyet alanındaki temsilciliklerde farklı etkinliklerle, kutlanmaya devam edilecektir.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

ZONGULDAK ŞUBESİ

YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 1159
Yayın Tarihi: 01.08.2012
Dosyalar