TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ÇALIŞMA GRUPLARININ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

Bu yönerge, Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun 30 Eylül 2024 tarih ve 26 sayılı toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

 

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

ÇALIŞMA GRUPLARININ KURULUŞ

VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

 

Madde 1-Amaç

 

Oda üyelerini ve madencilik sektörünü ilgilendiren, Odanın ihtiyaç duyduğu konularda mevcut uygulamaların ve değişikliklerin izlenmesi, bu konularda rapor ve her türlü belge düzenlenmesi, mesleki ve sosyal etkinliklerin geliştirilmesi için çalışma yapılması, Oda ve Şube Yönetim Kurullarınca verilecek görevlerin yerine getirilmesi amacıyla oluşturulacak Çalışma Gruplarının kuruluş, çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.

 

Madde 2-Kapsam

 

Bu yönergenin 1. maddesindeki amaçlar doğrultusunda Oda veya Şube bünyesinde oluşturulacak Çalışma Gruplarının kuruluş ve çalışma esasları ile ilgili düzenlemeleri kapsar.

 

Madde 3-Dayanak

 

Bu Yönerge, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği’nin 38. maddesinin (ü) ve 69. maddesinin (o) bentlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Madde 4-Tanımlar 


Bu Yönergede geçen;

 

Yönetmelik                 : TMMOB Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği’ni

Oda                             : TMMOB Maden Mühendisleri Odasını,

Şube                            : TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şubesini,

Üye                             : TMMOB Maden Mühendisleri Odası üyesini

Oda Yönetim Kurulu  :TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunu

Şube Yönetim Kurulu: TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulunu

Çalışma Grubu           : Oda veya Şube Yönetim Kurulları tarafından belli bir amaç                    

                                     doğrultusunda oluşturulan çalışma gruplarını

ifade eder.

 

Madde 5-Çalışma Gruplarının Oluşturulması

 

Çalışma Grupları için üyeler Oda ve Şube Yönetim Kurulu tarafından, aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde atanır:

 

  1. Oda veya Şube Yönetim Kurulları ilk Yönetim Kurulu toplantı tarihinden itibaren bir ay içinde ihtiyaç duyduğu Çalışma Gruplarını belirler ve Web sitesinden üyelerine duyurur. Yönetim Kurulları ihtiyaç halinde aranan nitelikleri de duyuruda belirtir.
  2. Üyeler bu duyurudan itibaren 15 gün içinde görev almak istedikleri Çalışma Grubunu belirtmek ve varsa duyuruda istenen diğer bilgileri vermek sureti ile başvuruda bulunur.
  3. Başvurular haricinde Yönetim Kurulu Çalışma Grubunun niteliğine göre uygun bulduğu üyeleri Çalışma Grubuna davet edebilir.
  4. Oda veya Şube Yönetim Kurulları başvuru süresi bitim tarihinden itibaren bir ay içinde Çalışma Gruplarında görev alacak kişileri belirleyerek Web sitesinden yayımlar.
  5. Oda veya Şube Yönetim Kurulları, adayların uzmanlık alanlarını, önceki dönemlerde görev aldığı Çalışma Gruplarındaki çalışmalarını, oda veya şube faaliyetine katılımını dikkate alarak görev vereceği kişileri belirler.
  6. Çalışma Grubunun ilk toplantısının günü, yeri ve toplantı gündemi Çalışma Grubu üyelerine Oda ve Şube tarafından bildirilir.
  7. Çalışma Grubu ile Oda veya Şube Yönetim Kurulu arasındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla her Çalışma Grubuna en az bir Yönetim Kurulu asıl ve/veya yedek üyesi görevlendirilir.
  8. Çalışma Grubu üyeleri en fazla üç Çalışma Grubunda görev alabilir. Oda ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri için bu şart aranmaz.
  9. Oda Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde Oda üyesi ve/veya ilgili uzmanlık dallarındaki kişilerden Çalışma Grubu oluşturabilir.
  10. Çalışma Grupları belirlendikten sonra ayrılma veya başka nedenle yeni atama yapılması ihtiyacı doğduğunda Oda veya Şube Yönetim Kurulları bu atamaları duyuruya ihtiyaç olmadan doğrudan yapabilir.
  11. Oda Yönetim Kurulu acil durumlarda özel çalışma grupları kurabilir ve sonrasında Yönetim Kurulu kararı alınarak çalışma grubu çalışmalarına başlar.

 

Madde 6-Çalışma Gruplarının Çalışma Esasları ve Görev Süresi

  1. Çalışma Grupları ilk toplantısında kendi aralarında bir başkan, bir raportör ve ihtiyaca göre bir başkan yardımcısı seçerek Oda ve Şube Yönetim Kurulu’na bildirirler. Çalışma Grupları dönem içerisinde başkan ve raportör değişikliği yapabilirler. Çalışma Grupları, Maden Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden de raportör ve/veya Çalışma Grubu üyesi alabilirler.
  2. Çalışma Grubu, Başkan, Başkan Yardımcısı ve Raportörün en az birisinin olması durumunda toplanır. Kararlar katılımcıların oy çokluğu ile alınır, eşitlik halinde Başkanın oyu iki oy sayılır. Raportörün bulunmadığı toplantılarda raportörlük görevi üyelerden yaşça en küçük olan üye tarafından yürütülür. Çalışma Grubunda alınan kararların uygulanması Yönetim Kurulunun onayına tabidir.
  3. Çalışma Grupları görev dağılımını yaptıktan sonra, Çalışma Gruplarının çalışma şekli, toplantı sıklığı, gündemi, yeri ve saati toplantıya katılan Çalışma Grubu üyelerinin veya Çalışma Grubu Başkanının kararı ile belirlenir.
  4. Olağan Çalışma Grubu toplantılarının tarihi ve gündemi, en az bir hafta önce netleştirilerek ilgili Oda Birimine ve Çalışma Grubu üyelerine duyurusu yapılır. Aciliyet halinde bir haftalık süre aranmaksızın olağanüstü toplantı yapılabilir.
  5. Çalışma Grubu Oda veya Şube Yönetim Kurullarının verdiği görevleri yerine getirmekle birlikte, çalışma konularındaki gelişme ve değişimleri takip eder, bu konularda kitap, rapor, makale veya sunumlar hazırlar, gerektiğinde Oda veya Şube Yönetim Kurullarının onayı ile normal veya dijital ortamda Çalıştay, Sempozyum, Panel ve Seminer gibi etkinlikleri düzenler veya düzenlenmesine katkıda bulunur. Çalışma Grupları tüm çalışmalarını Oda veya Şube Yönetim Kurulları adına ve onların onayı doğrultusunda sürdürürler.
  6. Çalışma Grupları ihtiyaç halinde Oda veya Şube Yönetim Kurulu onayı ile maden sahası ziyaretleri veya mahallinde tetkikler ve toplantılar yapabilir.
  7. Çalışma Grupları, faaliyetleri için harcama gerektiğinde, kullanım alanlarını belirtmek kaydıyla Yönetim Kurulu’ndan ödenek talep edebilirler.
  8. Çalışma Grupları ihtiyaç duyulması halinde Oda ve Şube Yönetim Kurulunun onayı ile Çalışma Grubu üyeleri arasından ya da dışarıdan seçecekleri üyelerden alt Çalışma Grubu kurabilir.
  9. Çalışma Grubu, katılımlarında yarar görülen üyelerin Çalışma Grubuna atanması için Oda ve Şube Yönetim Kuruluna öneride bulunabilir.
  10. Çalışma Grubu çalışmaları; Çalışma Grubu kuruluş amacı, hedefleri, Çalışma Grubuna verilen somut görevler ve konular göz önüne alınarak, Oda ve Şube Yönetim Kurulu Üyesi tarafından tutanaklar üzerinden izlenir.
  11. Çalışma Grubunun oluşturulması için en az beş üyesi olmalıdır. Çalışma Grubu, Çalışma Grubu üyelerinin oy birliği doğrultusunda Oda ve Yönetim Kurulu’nun Oluru ile kapatılır.
  12. Çalışma Gruplarının görev süresi Oda ve Şube Yönetim Kurulu’nun görev süresi kadardır. Çalışma Grubunun görev süresi ilk Çalışma Grubu toplantısıyla başlar ve bir sonraki Oda ve Şube Genel Kurul seçimleriyle sona erer.

Madde 7-Başkanın Görevleri

  1. Çalışma Grubunu temsil etmek ve Çalışma Grubu çalışmalarını yönetmek. Başkanın katılmadığı toplantılara Başkan Yardımcısı başkanlık eder.
  2. Çalışma Grubunun belirlenen kapsam ve çerçeve dahilinde verimli ve düzenli çalışmasını sağlamak.
  3. Çalışma Grubu toplantı çağrılarını yapmak veya yaptırmak. İhtiyaca göre Çalışma Grubunu özel gündemli/acil toplantıya çağırmak.
  4. Oda veya Şube tarafından görev verilmesi durumunda her ortamda Oda veya Şubeyi temsil etmek.
  5. İhtiyaç olması durumunda, Çalışma Grubunun çalışmalarından bilgi vermek, önerilerde ve taleplerde bulunmak üzere Oda ve Şube Yönetim Kurulu toplantısına katılmak.

Madde 8-Raportörün Görevleri

  1. Çalışma Grubu tutanaklarını üyelere imzalattırılarak, saklanmasını ve düzenli tutulmasını sağlamak.
  2. Çalışma Grubu tutanaklarını ve toplantı katılım formunu Odaya/Şubeye toplantı sonrasında iletmek.
  3. Yönetim Kurulu kararını gerektiren hallerde ilgili Oda ve Şube Yönetim Kurulu Üyesinin toplantıya katılmadığı durumlarda konunun ilgili Oda ve Şube Yönetim Kurulu Üyesine iletmek.
  4. Çalışma Grubu toplantı günü belirlenirken Oda/Şube ile iletişim kurularak toplantı için uygun günü belirlemek.
  5. Çalışma Grubu Başkan ve Başkan Yardımcısının olmaması durumunda toplantıya başkanlık yapmak.

 

 

 

Madde 9-Toplantı Tutanağı

 

Toplantı tutanaklarında aşağıdaki bilgiler yer alır;
a) Çalışma Grubunun adı
b) Toplantı sıra numarası
c) Toplantı tarihi (günü,saati)
d) Toplantı yeri
e) Toplantıya katılanlar
f) Toplantı gündemi
g) Görüşülen konu/konular hakkında alınan kararlar

 

Madde10-Yürürlük


Bu yönerge Oda/Şube Yönetim Kurulunun 30Eylül 2024 tarih ve 26 sayılı toplantısında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

 

Madde11-Yürütme

Bu yönerge hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.

 

 

Okunma Sayısı: 286
Yayın Tarihi: 14.10.2024