TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE YAZILAN KAPASİTE RAPORLARI İLE İLGİLİ YAZI

 

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

DUMLUPINAR BULVARI NO:252

(ESKİŞEHİR YOLU 9. KM.)

06530 /ANKARA

Ankara; 16.02.2012

Sayı     : 779

 

Bilindiği üzere "Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik" 29/04/2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı ve kapsamı, Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan faaliyet ve tesisler tarafından 2872 sayılı Çevre Kanununa göre alınması gereken izin ve lisanslara ilişkin tüm iş ve işlemler ile bu iş ve işlemlere ilişkin yetkili mercilerin, çevre yönetim birimlerinin ve çevre görevlilerinin görev ve sorumlulukları ile Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarının, işletmelerin ve işletmecilerin yükümlülüklerini belirlemek olarak açıklanmıştır.

Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 listesi incelendiğinde "Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Faaliyet veya Tesisler" ile "Çevreye Kirletici Etkisi Olan Faaliyet veya Tesisler" arasında "Madencilik ve Yapı Malzemeleri Endüstrisi" alanında faaliyet gösteren tesisler bulunduğu görülecektir.

Yönetmeliğin "Geçici faaliyet belgesi başvuru formu ekleri" arasında istenen belgeler arasında "kapasite raporu, kapasite raporu yerine geçebilecek yetkili makamlardan alınmış diğer belgeler veya kapasite raporundan muaf olduğuna dair yetkili makamlardan alınmış belgeler bulunmaktadır.

5174 sayılı "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu" nun 12 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (z) bendi ile "Ticaret ve sanayi odalarınca, odalar ayrı olan illerde ise sanayi odalarınca sanayiciler için kapasite raporları düzenlemek" hususunun Odaların görevleri arasında olduğu belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 26 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının (d) bendinde; "Bilirkişi ve eksper raporları ile kapasite raporları" Odalarca düzenlenecek veya onaylanacak belgeler ile verilecek hizmetler arasında sayılmıştır.

Uygulamada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, Çevre İzinleri Kapsamında yapılan, Geçici Faaliyet Belgesi (GFB ) başvurusunda taş ocakları ve/veya maden ocakları için kapasite raporu istenilmektedir. Bu sebeple faaliyet sahipleri kapasite raporu için Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğine yönlendirilmektedir. Uhdenizde düzenlenen taş ocakları ve/veya maden ocakları ile ilgili kapasite raporlarının maden mühendisliği disiplini dışındaki mühendisler tarafından faaliyet sahibinin beyanları doğrultusunda hazırlanmakta olduğu görülmektedir.

Yapılan faaliyetin madencilik faaliyeti olduğu göz önünde bulundurulduğunda, alınan akademik eğitim ve kazanılan iş deneyimi dikkate alınarak, kapasite raporlarının maden mühendislerince hazırlanması ve maden mühendislerince hazırlanmamış kapasite raporlarının  kabul edilmemesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenler ile geçici faaliyet belgesi alımı için başvuru yapan ve madencilik alanında faaliyet gösteren tesislerden istenen kapasite raporlarının maden mühendislerince hazırlanması gerektiği hususunu bildirir, bu konu ile ilgili olarak gerekli desteğin Odamız tarafından verileceğini belirtir,  çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 1758
Yayın Tarihi: 16.02.2012