TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Ülkede üretilen mermer ve doğal taş kullanılsın.

Ülkede üretilen mermer ve doğal taş kullanılsın.

Ülkede üretilen mermer ve doğal taş kullanılsın
Maden Mühendisleri Odasının düzenlediği Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi‘nde sektörün sorunları değerlendirildi...
Maden Mühendisleri Odasının düzenlediği Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi‘nde sektörün sorunları değerlendirildi, çözüm önerileri sunuldu. Hızla gelişen ve büyüyen doğal taş ve mermer sektörünün, "Son 25 yılda madencilik sektörünün en önemli alt sektörlerinden biri haline geldiği" tespiti yapılan kongrede, sektörün Türkiye ekonomisinin en önemli yapıtaşlarından biri olmaya aday haline geldiği kaydedildi.


DOĞAL TAŞ POLİTİKASI GEREKLİ
Afyonkarahisar‘da yedincisi gerçekleştirilen Uluslarası Mermer ve Doğaltaş Kongresi sonuç bildirgesi yayımlandı. Yapılarda, ülkemizde üretilen mermer ve doğal taşın kullanılması talep edilen ve bir doğal taş politikası oluşturularak kısa-orta-uzun vadeli planların yapılması gerekliliğinin altı çizilen Kongre, TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) ile Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından birlikte düzenlendi.
14-15 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen kongrede, 200 bin kişinin istihdam edildiği doğal taş ve mermer sektörünün sorunları 500 delegenin katılımıyla tartışıldı. Portekiz, İtalya, İran, Azerbaycan ve İspanya‘dan da bilim insanlarının katıldığı Kongre‘de, maden kanunu değişikliğinin mermer sektörüne etkileri de tartışıldı.


ÖRGÜTLÜLÜK İŞ KAZALARINI AZALTIR
Ciddi miktarda görünür doğal taş ve mermer rezervine sahip olan sektörün son 25 yılda madencilik sektörünün en önemli alt sektörlerinden biri haline geldiği vurgulanan sonuç bildirgesinde, sektörün mevcut sorunlarına yönelik çözüm önerileri de sunuldu. Bildirgede, sektöre yönelik kredi teşviki ve düşük tarife talep edilirken, MMO tarafından gerçekleştirilen işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin sürekliliği ve yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekildi. "Sektörde çalışanların örgütlülüğü ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi iş kazalarının azalmasında önemli bir etken olacaktır" denilen bildirgede, gelişmiş teknoloji kullanımı ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinin, sektöre önemli katkı yapacağına vurgu yapıldı. Bilim ve teknolojinin uygulayıcısı olan maden mühendisinin istihdamını gerekli kılan bu duruma dikkat çekilirken, "Üretim ölçeğinin artırılması" çağrısı yapıldı. Bildirgede, üniversitelerin maden mühendisliği bölümü eğitim programlarında doğal taş madenciliği ve işlemeciliğine yönelik derslere daha çok yer verilmesi çağrısı da yapıldı.

(Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 278
Yayın Tarihi: 20.10.2010