ÜYELERİMİZE DUYURU !
Teknik Nezaretçilerin mesleki bağımsızlığının sağlanması için Odamız tarafından hazırlanan "Maden Kanunu Değişiklik Önerisi" ilgililere gönderilmiştir.
10.12.2009 tarihinde Bursa‘nın Mustafakemalpaşa İlçesine 30 kilometre uzaklıktaki Alpagut Köyü yakınlarında bulunan kömür ocağında meydana gelen kaza sonucu 19 maden işçisi, 18.12.2009 tarihinde ise Kilis‘in Musabeyli İlçesi‘ne bağlı Karbeyaz Köyü yakınlarındaki bir taş ocağında meydana gelen patlamada ise 3 kişi hayatını kaybetmiştir. 2009 yılı içerisinde madenlerde meydana gelen kazalarda kaybettiğimiz kişi sayısı 79‘a ulaşmıştır.
Kazaların önüne geçilebilmesi için sahaların teknik ve emniyet yönünden gözetimini üstlenen maden mühendislerinin çalışmalarını, ruhsat sahiplerinden mesleki yönden bağımsız olarak yürütebilmeleri gerekmektedir. Bu durum madencilik faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütümü açısından olmazsa olmazdır.
Ruhsat sahibi ile teknik nezaretçi arasındaki ilişki basit bir işçi - işveren ilişkisinin ötesinde madenin üretiminden, verilen beyanlara kadar teknik ve emniyet yönünden yürütülen bir görevdir. Bu nedenle kanun değişikliği önerisine, ruhsat sahibinin nezaretçinin sözleşmesini, sırf görevini yerine getirmiş olması nedeni ile sona erdiremeyeceği hükmü eklenmiş, ayrıca teknik nezaretçinin bağımsızlığının korunabilmesi için nezaretçilik ücretlerinin Bakanlıkça oluşturulacak bir havuz hesabında toplanması ve ücretlerinin bu hesaptan ödenmesi hususu eklenmiştir. Ayrıca nezaretçinin görevi ile iş güvenliği mühendisinin görevleri ayrılmıştır.
Hazırlanmış olan kanun değişiklik önerisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde milletvekili bulunan tüm partilere, maden mühendisi milletvekillerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘na gönderilmiş olup Odamız konunun takipçisi olmaya devam edecektir.
Üyelerimize duyurulur.
25 Aralık 2009
YÖNETİM KURULU
"Maden Kanunu Değişiklik Önerisi"
Teknik Nezaret
Madde 31- Maden üretimi, maden mühendisi nezaretinde yapılır. Maden mühendisinin daimî olarak istihdam edileceği işletme büyüklüğü ile istihdam usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Ruhsat sahibi nezaretçinin sözleşmesini, sırf görevini yerine getirmiş olması nedeni ile sona erdiremez.
İşletmede istihdam edilen maden mühendisi 4857 sayılı İş Kanununun 82 nci Maddesinde belirtilen iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların üstlendiği görev ve sorumluluğu da yerine getirir.
"Ruhsat sahibi tarafından teknik nezaretçiye ödenmesi gereken ücret, Bakanlıkça oluşturulacak nezaretçilik hesabına yatırılır. Nezaretçi ücretini bu hesaptan alır. Ruhsat sahibinin, ücreti yatırmaması durumunda, ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Ücretin yatırılması ve teminatın yenilenmesi durumunda faaliyete izin verilir. Nezaretçilik ücreti her sene Bakanlığın görüşü alınarak Maden Mühendisleri Odasınca belirlenerek Resmi Gazete‘de ilan edilir. Nezaretçilik hesabına ücretlerin yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir. "
Maden mühendisi istihdamı veya nezareti gerçekleşmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Maden mühendisi istihdamı/nezareti sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete izin verilir.
Gerekçe:
Maden Kanunu‘nda Nezaretçi, İşletmelerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan sorumlu ve yetkili maden mühendisi olarak tanımlanmıştır. Bu denli önemli bir görevi yerine getiren maden mühendislerinin görevini layıkıyla yerine getirebilmesi için ruhsat sahibinden bağımsız olması gerekmektedir. Bu görevin uygun şekilde yapılması ise madencilik faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütümü açısından azımsanamayacak bir öneme sahiptir.
Bu amaçlarla nezaretçinin, görevinin özelliği gereği, işverene karşı bağımsızlığının korunması gerekmektedir. Bu niteliği itibariyle maddede haksız işten çıkarmaları önleyici, mesleki bağımsızlığı sağlayıcı bir düzenlemeye yer verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 82 nci Maddesi 15.05.2008 tarih ve 5763 Sayılı Kanunun 37. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Kanunun 81 nci maddesi ile İş Güvenliği Uzmanlığı oluşturulmuştur. İş güvenliği uzmanlığı ile nezaretçilik kavramı arasında ortaya çıkabilecek yetki ve tanım karmaşasının engellenebilmesi amacı ile maddenin 2 nci fıkrasının madde metninden çıkarılması uygun görülmüştür.
Ayrıca ruhsat sahibi ile nezaretçi arasındaki ilişki basit bir işçi - işveren ilişkisinin ötesinde madenin üretiminden, verilen beyanlara teknik ve emniyet yönünden yürütülen bir görevdir. Yine nezaretçinin bağımsızlığının korunabilmesi için nezaretçilik ücretlerinin Bakanlıkça oluşturulacak bir havuz hesabında toplanması ve ücretlerinin bu hesaptan ödenmesi amaçlanmıştır. Ücretlerin kanun maddesine uygun ödenmemesi durumundaki yaptırımlar yine kanunla belirlenmiştir. Nezaretçilik ücretini belirleme yetkisi ise bakanlığın görüşü alınmak kaydı ile maden mühendislerinin ülke sınırları içerisinde mesleki faaliyetlerini yürütebilmeleri için Anayasa‘nın 135. maddesi ve 6235 sayılı Kanun gereği üyesi olmak zorunda oldukları, kuruluş amacı belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak olan Maden Mühendisleri Odası‘na bırakılmıştır.
Ücretlerin nezaretçilik hesabına yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile hususlar teknik bir konu olması nedeni ile genel çerçevesi kanunla çizilerek Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliğe bırakılmıştır.