TMMOB Maden Mühendisleri Odası

V. DELME- PATLATMA SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

V. DELME- PATLATMA  SEMPOZYUMU  SONUÇ  BİLDİRGESİ
V. DELME- PATLATMA  SEMPOZYUMU  SONUÇ  BİLDİRGESİ

Odamız tarafından düzenlenen V. Delme-Patlatma Sempozyumu 7-9 Kasım 2007 tarihleri arasında Ankara‘da gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 250 delegenin katıldığı sempozyumda "Delme Teknolojisi ve Gelişmeler, Mevzuat ve İş Güvenliği Sorunları, Bilim, Teknoloji ve Eğitim, Teknolojik Gelişmeler ve Uygulamaları, Bilgisayar Uygulamaları ve Modelleme, Patlayıcı Maddeler ve Ateşleme Gereçleri, Yerüstü,Yeraltı ve Özel Patlatma Uygulamaları, Delme Patlatmada Verimlilik ve Ekonomi, Patlatma Kaynaklı Çevresel Etkiler, Alternatif Kazı ve Kaya Parçalama Yöntemleri"  konuları işlenmiştir. Ayrıca  " Delme Patlatma Sektöründe Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu bir panel düzenlenmiştir.

Üç gün süren sempozyumda dile getirilen görüş ve öneriler ana başlıklarıyla aşağıda özetlenmiştir:

•·   Doğal  kaynakların  tükenen ve yenilenemez oldukları düşünüldüğünde  kamu yararı doğrultusunda ciddi bir planlama yapılması zorunludur.

•·   Çevre faktörü göz ardı edilerek madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi, içinde bulunduğumuz yüzyılda mümkün değildir. Bu alanda çevre dostu teknolojiler ve yöntemler kullanılmadır.

•·   Taşocakları başta olmak üzere sektörde, işin ehli olmayan kişiler çalışmakta, bazı yerlerde yasal ve standart patlayıcı maddeler  kullanılmadığından ölümlü iş kazaları meydana gelmekte ve kaynak kaybına neden olunmaktadır. Bu nedenle patlayıcı kullanan kişilerin eğitimi büyük önem taşımaktadır.

•·   Türkiye‘de işletilen madenlerde ve taşocaklarında bilinçsiz çalışma ve yeterli denetim yapılamaması sonucu; ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarına, kaynak kaybına ve çevreye olumsuz etkilere yol açılmaktadır. Bu anlamda denetim mekanizması güçlendirilmelidir.

•·   Ateşleyici yetki belgesi sınavına girecek kişilere yönetmelik ile eğitim alma zorunluluğu getirilmelidir.

•·   Maden Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle verilen görevleri ifa eden mühendislerin verdiği hizmetlerle ilgili olarak kurum ve kuruluşlara sundukları belgeleri, TMMOB‘ye bağlı Odaların mesleki denetiminden geçirmelerinde başta iş kazalarının önlenmesi olmak üzere, sayısız yarar vardır. Bu konuda  yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

•·   Madencilik sektörü gibi  riskin yüksek olduğu işyerlerinde işçi sayısına bakılmaksızın,  tüm işletmelerde yeterli sayıda iş güvenliği mühendisi çalıştırma zorunluluğu mutlaka sağlanmalıdır.

•·   12028 sayılı patlayıcı maddeler hakkındaki Tüzükte değişiklikler yapılmalıdır. Maden Mühendisleri Odasının görüşleri  bu değişiklikte yer almalıdır.

•·   "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin" 1.1.2009 tarihinde yürürlüğe girecek olması karşısında patlayıcı madde taşımasında kullanılacak taşıtlara ADR Belgesi, sürücülere ADR Sürücü Belgesi verecek bir kurum acilen oluşturulmalıdır.

•·   Risklerin azaltılması bakımından, patlayıcı madde kullanımında yaşanan kaza istatistikleri merkezi bir kuruluşta düzenli biçimde tutulmalıdır.

•·   Patlayıcı maddeleri test edecek ve teknik yönden denetleyecek bir kurum tesis edilmelidir.

•·   Devre kontrol ve ateşleme cihazlarını test edecek ve onay verecek bir kuruluş olmalıdır.

  İş güvenliği yasası,  içinde  TMMOB‘nin görüşleri de  yer alarak  acilen yasalaşmalıdır.

Kamuoyuna  duyurulur.

 

 

TMMOB

Maden  Mühendisleri Odası

19 Kasım 2007, Ankara

Okunma Sayısı: 1259
Yayın Tarihi: 19.11.2007