TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Vicdan nöbeti madenciler için tutuldu

Vicdan nöbeti madenciler için tutuldu

Vicdanlar madenciler için nöbetteydi

 

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınları tarafından düzenlenen "Vicdan ve Adalet Nöbeti" oturma eyleminin 11.‘sinde iş cinayetlerinde yaşamını yitiren maden mühendisleri anıldı.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylemde, "Kaza değil cinayet, vicdanınız yok mu" pankartıyla iş cinayetlerinde hayatını kaybeden maden mühendislerinin fotoğraflarının yer aldığı "İş cinayetlerinde kaybettiğimiz meslektaşlarımızı anıyoruz. Madenlerde ölümler maden emekçisinin kaderi değildir" yazılı pankart asıldı.
Karanfillerle süslenen fotoğrafların arkasına oturan aileler, yaşananların kader olmadığını belirterek, sorumluların yargılanmasını istedi.
 
 
DENETİMSİZLİK VE SORUMSUZLUK NEDENİYLE OĞLUMU KAYBETTİM
 
Oturma eyleminde  gazeteci İsminaz Ergün sorular yöneltti. Ergün‘ün ilk sorusunu, 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak Karadon‘da yaşanan grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 kişiden biri olan maden mühendisi Koray Kebabcı‘nın annesi Nimet Kebabcı yanıtladı. Nimet Kebapçı, oğlunun güvenceli olduğu düşündüğü için Türkiye Taşkömürü Kurumu işletmelerinde işe girmesini istediğini fakat TTK‘nın da güvencesiz olduğunu "İnsan kendi başına gelince anlıyor dedi.
 
SONUCA KADAR DAVACI OLUN
 
TTK‘da güvenceli çalışır sandım. Ancak, TTK özelleştirilmiş, işletmeyi de taşeronlara vermiş. Zor çalışma koşulları altındaydı. Denetimsizlik ve sorumsuzluk nedeniyle oğlumu kaybettim" dedi. Davanın 2.5 yıldır sürdüğünü dile getirerek "bizim başımıza gelmez zannediyorduk, bizim hayatımız bitti, iki buçuk yıldır bu acıyı yaşıyoruz" dedi. Çocuğunun bir daha geri gelmeyeceğinin bilincinde olduğunu söyleyen Nimet Kebabcı, ailelere seslendi. "Sonuna kadar davacı olun. Suçlular cezalarını bulsun. Davalar emsal olsun. Herkes görevinin gereğini yapsın. Görevler, denetimler yapılmadığı için bu kazalar oluyor. Canlar yanıyor. Sorumlular kimse cezasını bulsun. Aileler mücadele etsin" dedi. Odamız avukatı Volkan Kaya dava hakkında hukuki sürec ile ilgili bilgi verdi ve madencilik sektöründe meydana gelen kazaların önlenebilmesi için Odamızın görüş ve önerilerini iletti.


MADEN MÜHENDİSLERİNİ DİNLEYİN
 
Maden mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nedret Durukan da maden mühendislerinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Afşin-Elbistan‘da 10 Şubat 2011‘de yaşanan göçükte yaşamını yitiren Nail Yılmaz‘ın 8 kişiyle birlikte toprağın altında olduğunu hatırlatan Durukan, ailelerin "cenazemizi alalım hiç olmazsa" dediklerini aktardı. Ülkede yeterli sayıda maden mühendisinin mevcut olduğunu söyleyen Durukan, "Yeter ki maden mühendislerine bildiklerini uygulayabilecek olanaklar sağlansın. Mühendislerin sözü dinlensin, taşeronlaşmadan vazgeçilsin, özellikle TTK‘daki madencilik için de vurguluyorum. Çok sorunlu ve özel bir yerdir orası. Maden mühendislerine güvenin, onları dinleyin" dedi.
 
"Kaderle kısmetle, böylesi ağır koşullara sahip olan sektörün sorunlarını çözemezsiniz" diyen Durukan, "Bizler bunlar bir daha yaşanmasın diye, gidenlerin canından sorumlu olduğumuz için ve bütün vicdanlar uyansın diye buradayız. Burada olmaya devam edeceğiz. Dayanışmaya, örgütlü yaşama devam ettiğimiz sürece sonucunu göreceğiz" sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.

 

 

Okunma Sayısı: 1106
Yayın Tarihi: 08.10.2012
Fotoğraf Galerisi