TMMOB Maden Mühendisleri Odası

"Yasallaşan İş Cinayetleri" Paneli İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi Tarafından gerçekleştirildi.(12.05.2012)

MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde düzenlenen ve Şube Yömetim Kurulu adına Muhammet YILDIZ ve Aykut AKDEMİR‘in dinleyici olarak katıldığı panel öncesinde sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve aylardan bu yana fabrikalarının önünde direnişte olan Savranoğlu ve Billur Tuz işçileri "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganıyla salona girdi. Panelin moderatörlüğünü TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Ferdan Çiftçi yaparken, Makine MO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, son 10 yıldır bütün devlet mekanizmalarının elden geçirildiğini belirterek, devletin söz konusu reorganizasyon sürecinde tüm yasalara müdahil olunması gerektiğini dile getirdi. Yalçın konuşmasında, dünyada her yıl 2 milyon 300 bin kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Türkiye`de günde ortalama 180 iş kazası olmakta ve bu kazalarda 3 kişi hayatını kaybetmekte. Ülke olarak iş kazası sayısında Avrupa`da birinci, dünyada ise üçüncüyüz" diye vurguladı. Yapılan son düzenlemeler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın işletmelere yönelik denetiminin ve yol göstericiliğinin yok edildiğini vurgulayan Yalçın, "Türkiye`de imalat sektöründe denetim dışı işletme sayısı 600 bin, İzmir`de ise 40 bin. TMMOB ve TTB, yeterli uzman kadroya sahip olmasına karşın denetleme ve yasa yapımı sürecinin dışında tutulmakta, adeta bir hasım gibi görülmektedir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, AKP hükümetinin, tamamen kapitalist üretim sisteminin gereği olan politikaları başarıyla uyguladığını vurguladı.


Panelin bir diğer konuşmacısı olan Avukat Murat Özveri tüm yasal düzenlemelerin, ‘güvencesizliğe hukuki güvence sağlayacak` yasalar ortaya çıkarma amaçlı olduğuna işaret ederek, "Resmi Ulusal İstihdam Stratejisi`nde bile haftalık 54 saatlik çalışma süresinden bahsediliyor. Nerede kaldı yasal olarak haftalık çalışma süresinin 45 saatin üzerinde olamayacağı" dedi.

Panelde son konuşmacı olarak söz alan iş Güvenliği Genel Müdürlüğü`nden Dr. Levent Koşar, işçi sağlığı meselesinin bir sağlık sorunu değil, uzun çalışma ortamını yaratan sistemin bir sonucu olduğuna dikkat çekti.

Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Okunma Sayısı: 992
Yayın Tarihi: 16.05.2012