YIPRANMA HAKKININ VERİLMESİ İLE İLGİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI, PARTİLER, GRUP BAŞKANLIKLARI VE MİLLETVEKİLLERİNE GÖNDERİLEN YAZI
| Ankara; 24.01.2013 Sayı : 460 |
Madencilik sektörü, en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Bu sektörde çalışanlar, hayati tehlike dahil pek çok anlamda risk altında görev yapmaktadır. Son zamanlarda madencilik sektöründe yaşanan iş kazaları toplum olarak üzüntüyle izlenmektedir.
Madencilik sektöründe görev yapan maden mühendisleri ve maden işçileri yaptıkları işin gereği olarak genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamakta ve yaşam kaliteleri düşmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar sorunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Meskun mahalden uzakta, dağ başlarında, yerin metrelerce altında görev yapan maden mühendisleri ve maden çalışanları aileleriyle birlikte çok zor koşullarda mücadele etmektedir.
Halen yeraltında çalışanlara emeklilik yaş haddi 55 olarak uygulanmakta ancak bu yaş yapılan işin zorluğu ile değerlendirildiğinde yetersiz kalmaktadır. Madencilik sektöründe yerüstünde çalışanlar da oldukça zor koşullarda görev yapmalarına rağmen yıpranma payı hakkını hiç kullanamamaktadırlar.
Yeraltında çalışanlar için 55 olan emeklilik yaş haddini aşağı çekmek, yerüstünde çalışanlar için ise hak ettikleri yıpranma hakkının verilmesi, kamu vicdanını rahatlatacak bir sonuç olacaktır.
Bu düşüncelerle hazırlanmış olan kanun taslağının meclise sunularak yasalaştırılmasını arz ederiz.
Saygılarımızla.
Mehmet TORUN
Yönetim Kurulu Başkanı
Ek: Kanun Taslağı