TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Z HABER - 67`LİLER PLATFORMU`NDAN MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI AÇIKLAMASI

Z HABER -  67`LİLER PLATFORMU`NDAN MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI AÇIKLAMASI

ZHABER -ZONGULDAK  - 67’liler Platformu Genel Koordinatörü Cenk Kaplancan, TTK’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devri olan ve Millet Kıraathanesi yapılacak denilerek tartışmalara konu olan Maden Mühendisleri Odası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kaplancan, açıklamasında yıkımı ile gündeme gelen ve yapımının hata olduğu çalışmalara da değinerek emeği yok sayan uygulamalara sonuna kadar karşı olacaklarını ifade etti.

Kaplancan konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Cumhuriyetinin ve onun kurucu değerlerinin ülke toprakları üzerinde yarattıkları mucizevi eserler ile onların ayrılmaz parçası olan ekonomik ve sınai kalkınmanın armadası konumundaki Zonguldak son yıllarda Cumhuriyet ile hesaplaşmanın sanayi mirası üzerindeki alanını haline getirilmiş bulunmaktadır.

Öyle ki; son yıllarda Cumhuriyetimizin kurucusu ve ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e karşı yürütülen esef verici, acımasız, hayasız saldırıları onun ve tüm kurucu iradenin aziz hatırasına yönelen çirkin saldırıları üzüntü, kalp kırıklığı ve Cumhuriyetimizin temelinin sağlamlığına inanan ve güvenen bir vakarla gözlemliyor, devletimizin adaletine  sonuna kadar sürecek bağlılığımızla bu hayasız saldırıların nihayet bulacağı günü ümitle bekliyoruz.

AYTEN ALPER’İN HEYKELİYLE BAŞLADI KIZ MESLEK LİSESİ’YLE DEVAM ETTİ

Sözünü ettiğimiz esef verici ve vurdumduymaz yaklaşımlar Aziz Atatürk’ün Zonguldak’ı ziyaretinde kendisine çiçek takdim eden Sn. Ayten Alper’in heykeline 2017 Ağustos ayında gerçekleştirilen saldırı ve daha sonra kıyı düzenlemesi kapsamında tekrar yerine koyulacağı vaadi ile kaldırılan heykelin uğradığı muameleler ile başlamış, Kız Meslek Lisesi Binasının yıkımı kararı ile hız kazanmış, Cumhuriyetin kuruluşundan beri adeta ülkemizin batıya açılan yüzü niteliğindeki Zonguldak’ın medeniyet sınavlarını bir bir geçtiği tarihi mekânların başında yer alan Fener Mahallesi ile devam etmiş, ulusal Kurtuluş Savaşımızın Garp Cephesi Komutanı, 1. ve 2. İnönü Savaşlarının muzaffer komutanı, Türkiye Cumhuriyetinin İlk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün Zonguldak ve Zonguldaklılara verdiği öneme binaen şükran hisleri ile inşa edilen anıtın önünde yapılan düzenleme ile adeta sinir uçlarına basmak için yarışılan bir noktaya taşınmış,  “Kurucu Değerlere” yönelik sıradanlaştırma ve önemsizleştirme gayretlerinin üzüntü ve hayal kırıklığı daha atlatılamadan 1905 tarihinden beri faaliyetini sürdüren eski işlevi ile vagon sayım binası ve son 58 yıllık işlevi ile de Maden Mühendisleri Odası ve Cemiyeti Binasının kimi söyleme göre kütüphane kimi söyleme göre de Millet Kıraathanesi yapılması bahanesi ile Maden Mühendisleri Odası’na tahsisinin kaldırılarak keyfiyetin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmesi kararı ile yeni bir boyut kazanmış bulunmaktadır. 

Maden Mühendisleri Odasının bulunduğu mekân yani halk dilinde «Alt Cemiyet» ve çevresi; Limanı, limanın şarjmanı, vagon sayım binası ve yanındaki iskelesiyle Zonguldak’ın nirengi noktası olup, kent kimliğinin önemli yapılarından biri olma niteliğini taşımaktadır. Tüm bu özellikleri ile tarihi olma niteliğini taşıyan bu bina, Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) tarafından 1964 yılında Türk Maden Mühendisleri Cemiyeti ile Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’ne verilmiştir.

58 YILDIR ORADA ÖZDEŞLEŞTİ!

Söz konusu mekân o günkü adı ile EKİ ve bugün TTK olarak faaliyetini sürdüren kurumun doğal ve ayrılmaz parçası Mühendislerin Zonguldak’taki örgütlülüğünü sağlayan ve ülke genelindeki üst yapılanması olan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Maden Mühendisleri Odası’nın kuruluşuna da öncülük etmiştir. Kurulduğu yıllarda MMO; maden, metalürji, petrol, jeoloji, seramik, izabe ve jeofizik mühendislerini de bünyesinde toplamış bir sivil toplum örgütü olan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi ‘Cemiyet’ adıyla özdeşleşen bu tarihi mekânda faaliyetini 58 yıldan beri sürdürmektedir.

Zonguldak’ta açılan Maden Mühendisleri Odası’nın ilk şubesi, daha sonra yolları aynı noktada kesişen ve birleşen örgütlü iki dernekle birlikte, ülkemizde maden mühendisliği örgütlülüğünün ve demokrasi mücadelesinin de öncülüğünü yapmıştır.

Tüm bu vasıfları ile tarihe şahitlik etmiş olan bu yapının asıl önemi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ağustos 1931’de Zonguldak’a gelişinde karaya ayak bastığı iskeleyi de bünyesinde barındırmasıdır. O günden sonra kentte kutlanmaya başlanan “Gazi Günü” kutlamalarını düzenleyen Maden Mühendisleri Odası, iskelenin de korunmasını sağlayarak  Oda Binasının o kutlamalarla bütünleşen hüviyetini muhafaza etmesini sağlamıştır. Zonguldak’ta her yıl tertip edilen Kömür Kongrelerinin ve delegasyonun toplantı mekânı olarak da bu tarihi bina kullanılmaktadır.

Zonguldak Türkiye Cumhuriyetinin ilk kenti ve tüm asli unsurları ile adeta bir Türkiye mozaiğidir. Her rengin ve her yaşamın ilelebet vücut bulacağı bu doğa ve sanayi tarihi harikası kente yapılabilecek en büyük kötülük onu var eden değerlerden koparmak ve ona ait olmayan uygulamalara maruz bırakmaktır. Bu kent daha önce de farklı iktidar ve düşünce sahiplerinin yönetimini görmekle beraber hiçbir zaman kendi değerlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir akım ve hareketle karşılaşmadı. Buna yönelik emeller olmadı değil elbet ama bu gibi niyetle ne varlığını sürdürebildi ne de saygı ile anılan bir geçmişe sahip olabildi. Zonguldak geçmişine iz bırakan yöneticilerini hep saygı ile yad etti hatta onları devletin en üst kademelerine taşıyarak mükafatlandırdı. Caddelerine, sokaklarına, parklarına ve tüm değerli bildiği kent parçalarına adlarını verdi.

Öyle ki; bu şerefe mazhar olanlardan bazıları kent belleği sayılan müzelerindeki müstesna yerlerine intikal etmiş bulunmaktadırlar. Ancak şu unutulmamalıdır ki; bu şerefe mazhar olanların tek bir ortak yanı vardır. Cumhuriyet ve Zonguldak değerleri ile çatışmamak, onlara sahip çıkarak gelecek kuşaklara güvenli aktarımını sağlamaktır. Bu yüzdendir ki; tüm Zonguldak sayfaları onların aziz hatıraları ile doludur.

EMEĞİ YOK SAYAN UYGULAMALARA SONUNA KADAR KARŞIYIZ

67’LİLER PLATFORMU olarak; kentimizi geliştirecek ve ona değer katacak vizyon ve misyon sahibi her yöneticiye, projeye ve yatırıma saygılı ve arzuluyuz.

Ancak; kenti gerçekliğinden, geçmişindeki değerlerinden, geleceğe yönelik umutları ile gelecek kuşaklara bırakacağı emanetleri ortadan kaldıran, milli ve manevi değerlerini hiçe sayan, çevresine ve doğasına duyduğu sevgiyi örseleyen ve daha önemlisi her türlü emeği yok sayan uygulamalara sonuna kadar karşı olacağız. Bu noktada tüm anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.

“67’LİLER PLATFORMU KENT DAYANIŞMASIDIR!”

67’LİLER PLATFORMU; güzeli, değerli olanı, korunması gerekeni, emeği en yüce değer olarak öne alan bir anlayışla kurulmuş olup, bu misyonuna karşı gelişecek her türlü akıma, düşünceye ve harekete karşı birlik olmak üzere duygu ve his temelinde bir araya gelen bir kent dayanışmasıdır.

67’LİLER PLATFORMU; Zonguldak ve ilçelerinin bir bütün olarak kalkınması, milli ve manevi değerlerinin korunması, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi ile tarihsel değerlere sahip çıkılması, İlimizin ülke ekonomisine kazandırdıklarını ve bunu gerçekleştirirken geçtiği evre ve metotları belgeler nitelikteki tüm sanayi mirasının korunması ile çağdaş kentler seviyesine çıkarılması için çaba harcamak üzere bir araya gelmiş sivil inisiyatiftir. Tüm bu idealleri ile Platform; her daim Zonguldaklıların yanında olacak, Zonguldak’ın tarihsel misyonuna zarar vermesi muhtemel olan oldu bitti niteliğindeki proje mantığı ile örtüşmeyen projelerin akılcı bir ortamda yeniden değerlendirilmesini teminen çalışmalar yürütecek, ortaya çıkan veya çıkarılan suni gündemlerle İlimizin meşgul edilmesi yerine akılcı  ve çözüm odaklı davranılmasına olanak tanıyan çalışmaların yürütülmesini teşvik edecek olup, Zonguldak’ın tüm sorunlarına karşı gerçekçi ve yapıcı bir yaklaşımla gayretlerini sürdürecektir.

67’LİLER PLATFORMU olarak beklentimiz; kentimizin benliğini ve kimliğini unutturmaya yönelik davranışlardan ve projelerden uzak durulması, ortak alanlarda geliştirilecek tüm projelerde kentli haklarına saygılı ve Zonguldak’ın temel değerlerini öne alan bir yaklaşımla davranılmasıdır.

Tüm bu değerlendirmelerin ışığında daha önce de olduğu gibi kentimizin değer yargıları ile çelişen, kentimizin sanayi mirası ile sosyo-kültürel yapısına önemli katkılar sunan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve Cemiyet Binasının kent insanın belleğindeki ve kamu vicdanında da daima yerini koruyacak olan tarihi ve asli yerinde faaliyetine devamının sağlanması temel dileğimizdir. Platform olarak daima kentimizin sivil inisiyatifleri ile koordineli olarak takipçisi olacağız.

67’LİLER PLATFORMU olarak olmazsa olmazımız Zonguldaklılık bilincimiz, insanımız, doğamız, çevremiz ve tarihsel miraslarımızdır.”

Okunma Sayısı: 280
Yayın Tarihi: 06.10.2021