TMMOB Maden Mühendisleri Odası

SOMA HAVZASINDA SENDİKAL MÜCADELE VEREN VE ÇALIŞMA KOŞULLARININ DÜZELTİLMESİNİ TALEP EDEN MADEN İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ.

SOMA HAVZASINDA SENDİKAL MÜCADELE VEREN VE ÇALIŞMA KOŞULLARININ DÜZELTİLMESİNİ TALEP EDEN MADEN İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ.

Soma Havzasında Sendikal Mücadele Veren ve Çalışma Koşullarının Düzeltilmesini Talep Eden Maden İşçilerinin Yanındayız

Manisa ili Soma Havzası’nda AKP’li Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait özel bir maden ocağında sendika üyeliği sonrası işten çıkarılan maden emekçileri ve destek veren iş arkadaşlarının, işten çıkarılan işçilerin tekrar işe alınması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve adil ücret talepleri doğrultusundaki eylemleri 10 gündür devam etmektedir. Ayrıca, maden işçileri çalışmakta oldukları ocağın ilgili Bakanlıklarca denetlenmesini de talep etmektedir. Bu süreçte, karşılaşılan engellemeler ve baskılar, maden emekçilerinin temel haklarını kullanmalarını zorlaştırmakta ve ihlal etmektedir.

Bu engelleme ve baskılar, maden emekçilerinin temel haklarını hedef alan uygulamalar olup demokratik haklarını kullanma konusunda işçilere adil bir ortam sağlanması, maden emekçilerinin haklarının korunması ve güvenli çalışma koşullarının sağlanmasında Maden Mühendisleri Odası olarak yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

Diğer taraftan, Soma havzasındaki söz konusu maden ocağı ile ilgili basına yansıyan görüntüler, maden ocaklarındaki mevcut sorunların ciddiyetini ortaya koymaktadır. Uzun yıllardır Odamız tarafından savunulan havza madenciliğinin uygulanmaması, derin ve büyük ölçekli madencilik projelerinde risklerin artmasına neden olmaktadır. Havza madenciliği, tüm verilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilerek daha etkin ve verimli bir üretim sağlanmasının yanında yeraltı suyu ve metan gazı gibi unsurların etkilerinin önceden belirlenmesine ve acil durumlara karşı önlemler alınmasına da katkı sağlamaktadır.

Ülkemizde mostra madenciliği döneminin sona erdiği ve özellikle kömür madenciliğinin derinlere yöneldiği görülmekte olup, bu durum üretim koşullarını zorlaştırmakla birlikte işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarını da artırmaktadır. Derin madencilikte karşılaşılan sorunları etkili bir şekilde yönetmek için, madencilik faaliyetleri öncesi birçok etüt ve çalışma yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalardan birisi olan yeraltı sularıyla mücadele için kapsamlı hidrojeolojik etütlerin yapılması ve sahada susuzlaştırma işlemleri ile drenaj faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Söz konusu Ocak hazırlık aşamasında olup, ocakta iki desandre sürülmektedir. Basına yansıyan su geliri görüntüleri de desandrelerin sürülmesi aşamasında ortaya çıkan görüntülerdir.Hazırlık faaliyetleri öncesi hidrojeolojik etüt yapılarak suyun varlığı tespit edilmiş olsaydı başta enjeksiyon dahil diğer önlemlerin alınması sağlanacak, desandrelerin sürülmesi esnasında su geliri minimum seviyeye düşürülerek, güvenli çalışma ortamı oluşturulabilecekti. Mevcut ocaktaki suyun bir an önce tahliyesinin sağlanması, su gelirine yönelik gerekli tedbirlerin alınması işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir.

Konuya ilişkin yapılacak tüm etüt, çalışma ve faaliyetler, iş sağlığı ve güvenliğini artırmak ve güvenli madencilik faaliyetlerini sağlamak için gerekli olup sorunların çözümü, etkili planlama ve proaktif yönetim stratejileriyle mümkün olacaktır.

Bu bağlamda Soma Havzasındaki madencilik faaliyetlerinin yeniden ele alınması, havza bazında çalışma güvenliğine, sürdürülebilir faaliyetlere ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik bilim ve tekniğin ışığında tekrar planlama yapılması gerekmektedir.

Bununla birlikte sendikal mücadele veren, haklarının korunmasını ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep eden maden işçilerinin her zaman yanında olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

4 Eylül 2024, Ankara

Okunma Sayısı: 1230
Yayın Tarihi: 04.09.2024