20. ULUSLARARASI MADENCİLİK KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ
Odamız tarafından iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Madencilik Kongrelerinin 20.‘si 06-08 Haziran 2007 tarihleri arasında Ankara‘da gerçekleştirilmiştir.
500 yerli ve yabancı delegenin katıldığı Kongre süresince; toplam 60 adet bildiri, farklı ülkelerin madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren akademisyen, araştırmacı, uzman ve mühendisler tarafından sunulmuştur. Uzman bilim adamları ve araştırmacıların katıldığı Kongrede, bilimsel ve teknik konuların yanında ülkemiz madencilik sektörünün toplumsal, politik ve ekonomik boyutları ile çevresel boyutu da ele alınmıştır. Ayrıca sektördeki kurum ve kuruluşların katıldığı bir sergi düzenlenmiştir.
Kongreye Dünya Madencilik Kongresi Uluslararası Organizasyon Komitesi üyeleri de katılmışlardır. Uluslararası Organizasyon Komitesi‘nin 7 Haziran 2007 tarihinde Ankara‘da gerçekleştirilen 88.toplantısında 22. Dünya Madencilik Kongresi‘nin 2011 yılında İstanbul‘da yapılması kararı açıklanmıştır.
Kongre kapsamında, "Enerji Politikalarında Madenciliğin Yeri" ve "Madencilik Sektöründe Özelleştirme ve Sonuçları" başlıklı iki ayrı panel düzenlenmiştir.
Üç gün süren kongre kapsamında dile getirilen görüş ve öneriler ana başlıklarıyla aşağıda özetlenmiştir:
- Madencilik faaliyetlerinde ana amaç; insanın refah ve mutluluğu olmalı, insan onuruna ve emeğine saygı öncelikle korunmalıdır.
- Tüm faaliyetlerde kamu yararı öncelikli olarak göz önünde tutulmalıdır.
- Stratejik öngörüyle insan kaynakları planlamasını da göz önüne alan ulusal kalkınma modellerinin geliştirilmesi önemlidir.
- Madencilik sektörünün sanayi ile bütünleşmesinin sağlanması önem arz etmektedir.
- Üretilen madenlerimizin hammadde olarak ihraç edilmesi yerine uç ürüne yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır.
- Çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması özendirilmelidir.
- Madencilik sektöründe "özelleştirme" uygulamalarına son verilmelidir.
- Sektörde ileri teknoloji kullanımı ve üretilmesine yönelik araştırma-geliştirme çalışmalarına öncelik verilmelidir.
- Gelişmiş teknoloji kullanımı ve yeni madencilik teknolojilerinin geliştirilmesi, sektöre önemli katkılar yapacak yeni fırsatlar yaratacaktır.
- Sektörde gerekli olan ara eleman yetiştirilmesi için yapılan çalışma ve düzenlemeler hızlandırılmalıdır.
- Maden aramaları uzun yıllardır ihmal edilmiştir. Aramalarla ilgili etkin yasal ve yönetsel düzenlemeler rasyonel bir stratejik plan çerçevesinde yürütülmelidir.
- Ülkemizin ihtiyacı olan enerjinin, yerli maden kaynaklarımızdan karşılanması öncelikli hedef olmalıdır. Sanayinin ihtiyacı olan ucuz enerji üretiminin sağlanması ve bu enerjinin sürekli ve güvenilir olması bakımından, yerli maden kaynaklarımızın kullanılması kaçınılmaz bir gerekliliktir.
- Sektörümüz, halen iş kazası riski en yüksek sektörlerin başında yer almaktadır. İş kazalarının önlenebilmesi için, ilgili kurum ve kuruluşların gerekli çalışmaları yapmaları hayati önem taşımaktadır.
- Sektörün gelişmesi için gerekli olan "sektörel teşvik" acilen uygulamaya konulmalıdır.
- Tüm maden işletmelerinde üretim, mutlaka en az bir maden mühendisi nezaretinde yapılmalıdır. İşyerinde daimi olarak maden mühendisi bulundurmayan işletmelere üretim izni verilmemelidir.
- Maden Mühendisleri Odasının mesleki denetim yapabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler zaman geçirilmeden yapılmalıdır.
- Madencilik sektörünün ülkemiz için önemi göz önüne alındığında, sorunlarımızın çözümü ve sektörün ülke ekonomisi içindeki payının artırılması için Madencilik Bakanlığı‘nın kurulması büyük önem taşımaktadır.
Kamuoyuna duyurulur.
TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
8 Haziran 2007, Ankara