6. ULUSLARARASI ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu‘nun 6.sı 1-3 Şubat 2007 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ile birlikte İzmir‘de gerçekleştirilmiştir.
Ülkemiz madenciliğinin gelişmesinde çok önemli bir yeri olan bu sempozyumda sektördeki bilimsel ve teknik bilgi üretimi, araştırmacı ve uzmanlar tarafından paylaşılmıştır.
376 delegenin katıldığı sempozyumda 56 bildiri sunulmuştur. Sempozyum süresince uzmanlar ve araştırmacıların katıldığı bilimsel ve teknik oturumların yanısıra Madencilik Politikaları ve İhracat Sorunları konulu bir de panel düzenlenmiştir. Ayrıca, sempozyumla aynı tarihlerde 116 firmanın katıldığı 2. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı gerçekleştirilmiştir.
Sempozyumun açılış oturumunda, sunumu yapılan bildirilerde ve panelde, gerek konuşmacılar gerekse katılımcılar tarafından, madencilik sektörü endüstriyel hammadde kaynaklarımız ve mevcut durumuna ilişkin önemli saptamalar yapılmıştır. Ülkelerin kaderlerini tayin etmeleri ve bağımsızlık karakterini koruma ve sürdürmelerinde sahip oldukları ekonomik gücün önemi tartışılmazdır. Bu bağlamda ulusal ekonominin temel sektörlerinden birisinin madencilik olduğu kesindir. Hemen her tür sanayi için hammadde üreten, bulunduğu bölgede ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayan, doğrudan ve dolaylı istihdam yaratan özellikleri madenciliğin önemini daha da belirginleştirmektedir.
Üç gün süren sempozyum kapsamında dile getirilen görüşler ve saptamalar ana başlıkları ile aşağıda özetlenmiştir.
- Türkiye endüstriyel hammadde potansiyeli ve üretimleri ile hızlı bir büyüme içindedir. Bu alandaki çabalar daha da artırılmalıdır.
- Madenlerimizin yenilenemez kaynaklar olduğu bilincinde üretiminde etkin bir planlama ve optimum üretim koşullarına özen gösterilmelidir.
- Aramalar geliştirilmeli, endüstriyel hammadde kaynaklarımızın güncel envanteri yapılmalı, yeni ürünler üretmeye dönük AR-GE çalışmaları hızlandırılmalıdır.
- Endüstriyel hammaddelerin üretiminde teknolojik gelişmeler takip edilmeli, bilim ve mühendislik kuralları çerçevesinde çevresel dengeleri de bozmadan faaliyetler sürdürülmelidir.
- Üretilen hammaddeden uç ürünlere doğru teknolojilerin artırılarak uygulamaya konulması yurtdışına ucuz hammadde transferini önleyecektir.
- Endüstriyel hammadde madenciliğinde üreticilerin örgütlenmesi ile haksız rekabetin önüne geçilerek yurtdışına ucuz fiyatlarla hammadde çıktısı önlenebilecektir. Devlet bu konudaki denetim görevini yerine getirecek yasal düzenlemeleri yapmalıdır.
- Maden İşleri Genel Müdürlüğü işletme ruhsatı vermeden önce asgari beş yıllık işletme projelerini yeterlilik açısından ciddi biçimde denetlemelidir.
- Dünyada seramik üretiminde beşinci sırada bulunan ülkemizde önemli kaynaklara sahip Ege ve Marmara bölgelerinde, özellikle de Çine-Milas yörelerinde, yeterli demiryolu ulaşımı ve liman olanakları acilen geliştirilmeli ve gerçekleştirilmelidir.
- Sektörün daha üst noktalara gelişiminde devlet; bu alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin yapıcı işbirliğini etkinleştirmelidir.
Bu çabalar ile endüstriyel hammaddelerimizin ihracat katkılarını milyar dolarlarla ifade edilecek seviyelere çıkarmak son derece mümkün gözükmektedir.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.
TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
İzmir, 3 Şubat 2007