HEVSEL BAHÇELERİNDEKİ DİRENİŞE DESTEK ZİYARETİ(09.03.2014)
DİCLE NEHRİ VE KUM OCAKLARI
Diyarbakır‘da son 10-15 yıllık süreçte yaşanan göç ve çekirdek aile sayısının artmasına paralel olarak kentte son yıllarda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının verilerine göre nitelikli konut sayısının 30.000‘i aştığı konut üretiminin önceki yıllara nazaran %100‘ün üzerine çıktığı TOKİ konut sayısının 8.640‘a ulaştığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 14 mahallede kentsel dönüşüm başlatmış olduğu belirtilmektedir.
Tüm bunlar Diyarbakır`ın tam anlamıyla bir şantiyeye dönüştüğünü göstermekte olup, bu inşaatların hammadde ihtiyaçları yani kum ihtiyaçları Dicle Nehrinden sağlanmaktadır. Son yıllarda artış gösteren inşaat sektörüne paralel olarak kum-çakıl ocaklarının sayısında da artış olmuştur. Bu sebeple ruhsat sahiplerinin bilinçsiz ve kaçak çalışmaları sonucu Dicle nehri doğal yapısını kaybetmekle yüz yüze gelmiştir. 5995 Sayılı Kanunla Değişik 3213 Sayılı Maden Kanununa göre İl Özel İdarelerince verilen 1(a) grubu kum-çakıl ocakları ruhsatları düzenlenmeden önce başta Maden İşleri Genel Müdürlüğü olmak üzere Devlet Su İşleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Bölge Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de içinde bulunduğu bir komisyonla başvuru yapılan alanın yerinde yapılan inceleme neticesinde tüm kurumların oybirliği ile bu ruhsatlar özel idarelerce düzenlenmektedir.
Ancak; az önce bahsetmiş olduğumuz sebeplerle kum - çakıl ocaklarının sayısındaki artış ve bilinçsiz madencilik faaliyetlerinin artmasıyla oluşan çevre tahribatının önüne geçmek için Maden Kanununun 7. maddesi İle Uygulama Yönetmeliğinin 119. maddesince Diyarbakır İl Özel İdaresi tarafından 1. Grup madenler ile II(a) grubu madencilik faaliyetleri için il bazında kısıtlama getirilecek alanların tespiti için yine aralarında Devlet Su İşleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Bölge Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de içinde bulunduğu bir komisyon oluşturulmuştur.
İl Özel İdaresi Başkanlığında oluşturulan bu komisyonun yaklaşık bir yıllık çalışması sonucu olarak Diyarbakır‘da başta Dicle Nehrinin ana kolu olmak üzere Barış Ormanı, Talaytepe ve Gözeli içme suyu bölgeleri Diyarbakır Valiliğinin uygun görüşü ve Bakanlık oluru ile madencilik faaliyetlerine kapatılmıştır. Ancak; daha önce ruhsat alınmış olan yerler ruhsat sürelerinin sonuna kadar çalışmalarını sürdürebilecektir. Fakat; temdit talepleri yani ruhsat süre uzatım talepleri de kabul edilmeyecek olup, kısıtlama getirilen alanlara belirtilen gruplarda ruhsat verilmeyecektir. Şu an mevcut kum ocaklarının süresi bitenlerin faaliyetleri durdurulmakta olup, en son ruhsat alanların süresi 2018 yılında sona erecektir.
Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak, bu sürecin takipçisi olacağımızı ve ortaya çıkan tahribatın çevreye olan etkilerini en aza indirgemek için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sürekli diyalog halinde olacağımızı ve Hevsel Bahçelerinde tek bir ağacın dahi kesilmemesi için başlamış olan haklı mücadelenin yanında olduğumuzu belirtiyoruz .
TMMOB
Maden Mühendisleri Odası
Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu