TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Madene 20 ayda 57 can

Madene 20 ayda 57 can

Madene 20 ayda 57 can

Özelleştirme, maden ocaklarına yaramadı. Maden Mühendisleri Odası‘nın tespitlerine göre 20 ayda, çoğu özelleştirilen ocaklarda 57 kişi öldü. Madenlerde yeterli denetim yapılmıyor

28/04/2005 (

RADİKAL - ANKARA - Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, son 20 ayda maden ocaklarında meydana gelen kazalarda 57 çalışanın hayatını kaybettiğini, son dönemdeki iş kazalarının özelleştirme kapsamındaki işletmelerde olduğunu söyledi.
Torun dün düzenlediği basın toplantısında, Kütahya‘nın Gediz ilçesine bağlı Gökler beldesinde Kömür İşletmeleri A.Ş.‘ye (KİAŞ) ait kömür ocağında 21 Nisan‘da meydana gelen kazada, biri maden mühendisi olmak üzere 18 çalışanın hayatını kaybettiğini anımsattı. Kazadan sonra oda tarafından yerinde inceleme yapıldığını anlatan Torun, kazanın grizu patlaması sonucu olduğunun anlaşıldığını, ancak kesin sonucun ocak içindeki incelemeyle belirleneceğini sözlerine ekledi.

‘Son zamanlarda kazalar arttı‘
Torun, ocak projesinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na verilenden farklı olduğunun, mühendis ve işçilerin de düşük ücretle çalıştırıldığının tespit edildiğini, ancak yeterli denetim yapılmadığını belirtti. Oda başkanı, madencilik sektöründe benzeri iş kazalarının son zamanlarda arttığını, son 20 ayda sadece Aşkale, Ermenek, Küre, İskilip ve Gediz‘de meydana gelen kazalarda 57 çalışan öldüğünü söyledi.
Torun, bir soru üzerine, hazırlık aşamasında olan maden ocağında üretim yapılmasının sakıncalı olduğunu, söz konusu maden ocağında havalandırmanın yetersiz kaldığını belirterek, şöyle devam etti: "Bir eksiklik olduğu kesin. Özelleştirmeyle birlikte devredilen işletmelerde yeterli yatırımlar yapılmamakta ve uzun vadeli çalışmalarda bu türlü sıkıntılar yaşanmaktadır. Asıl sorun sistem sorunu diye düşünüyoruz. Çünkü KİAŞ‘a bağlı bu işletme, Özelleştirme İdaresi‘ne devredilen bir işletme. Bunun gibi, daha önce Ermenek, Küre ve Çorum‘daki kazalara baktığımızda hepsi Özelleştirme İdaresi‘ne devredilen kurumlar. Zaten satılacak, devletin yatırım yapmasına gerek yok‘ denilen işletmeler."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince geçen yılın son üç ayında 772 madenin denetlenmesiyle hazırlanan raporda işyerlerinde belirlenen eksikler şöyle sıralanmıştı:

Operatör ehliyetsiz, maske yok
İş makineleri operatörleri ehliyetsiz (202 işyeri), işçilere çelik burunlu ayakkabı, baret, toz maskesi verilmemiş (202 işyeri), sağlık memuru/ilkyardım elemanı yok (123 işyeri), işçiler karbonmonoksit maskesiz ocağa girmekte (122 işyeri), uyarı levhaları ve güvenlik işaretleri yok (78 işyeri), elektrik tesisatı projesi onaylanmamış (74 işyeri), iletişim, uyarı ve alarm sistemleri bulunmuyor

Okunma Sayısı: 337
Yayın Tarihi: 28.04.2005