TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Manisa Soma`da Ege Bölgesinde Sosyal Müfettişlerce Yapılan Denetimlerin Sonuçlarının Açıklandığıbir Toplantı Düzenlendi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu müfettişleri, Maden Sektörü Çalışmalarının İyileştirilmesi ile ilgili 9 aydır süren çalışmalarını tamamladı. Manisa Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan 9 aylık çalışmanın neticeleri, İzmir İş Teftiş Kurulu Başmüfettişliği"nin Soma"da Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü"nde düzenlediği toplantı ile kamuoyuyla paylaşıldı.

Toplantıya TMMOB Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Efkan Kurt,Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay ,Soma Kaymakamı Abdülkadir Karataş, Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyitleri İşletmesi(ELİ) Müessese Müdürü Hakkı Duran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu Başmüfettişi Yener Güven,   İlçe Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Vekili Kıdemli Başçavuş Ali Er ve özel maden şirketleri temsilcileri katıldı.

Temsilcimiz Efkan Kurt , maden mühendislerinin yaşadığı sıkıntıları anlatarak şöyle konuştu: "Mühendis ücretlerini maden mühendisleri odasının belirlediği asgari ücretle ödemeyen firmalarımız ve SGK primlerini yine mevcut işçi asgari ücretinden yatıran firmalarımız bize bağlı olmasa da mevcut. Yalnız SGK ve Maden Mühendisleri Odası‘nın yaptığı çalışmalarla 2013 yılından itibaren bir protokol imzalanacak. Bu bütün işyerlerimize bildirilecek. Biz bunun takipçisi olacağız. İkinci olarak, yeni işbaşı yapmış bir maden mühendisine işyerini tanımadan sorumluluk verilmesi. Olası bir iş kazasında direk sorumlu olarak gösterilmesi meslektaşlarımızı ve bizi üzmektedir. İşverenlere işe yeni başlayan mühendislerimize iş yerini tanımadan sorumluluk verilmemesi konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum."

Madenlerin en önemli sorununun 2008 yılından itibaren geçerli olmak üzere emeklilik yaşı zorunluluğu olduğunu anlatan Kurt, şunları söyledi: "Maden işçileri şu an sadece mecburiyetten işe giriyor. Daha önce 11-12 yılda 4 bin günü tamamlayarak 20 yılda emekli olan bir işçinin şu anda 7 bin 200 iş günü ve 55 yaşında emekli olacağını aklı kesmiyor. İnsan ömür ortalaması düşük madende çalışan biri için daha düşük. Madenlerin önce emeklilik için cazipliği vardı. Ama şimdi böyle düşünen olmadığı için kanun yapıcıya bir görev düşüyor. Emekliliğin eski düzeylere tekrar çekilebilmesi madenlerin tekrar cazip hale getirilmesini sağlayacaktır. Artık kimse kalıcı olarak madenleri düşünmüyor. Bir de dünyanın en ağır iş kolu olan yer altı madenciliğinde çalışma saatlerinin düşürülmesi gerekiyor. Bu konuda da kanun yapıcılara görev düşüyor"


Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgençay da, şöyle konuştu: "9 Mart 2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından ilçemizde yürütülen maden sektöründe çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda bir çalışma başlatılmıştı. Çalışma hayatının önündeki en büyük engel taşeronlaşmadır. Kamu da bugün 1595 kişi taşeronlarda çalışmaktadır. Bu arkadaşlarımız yasalar gereği sendikaya üye olamamaktadır. Senelik izinleri başta olmak üzere, ciddi sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Taşeron işçileri için de onları mutlu edecek küçük haklar getiren yasalar yerine, onların kamu ile aynı haklara sahip düzenlemelere ihtiyaçları vardır."

Sendika olarak taşeronlaşmaya karşı olduklarını belirten Küçükgençay, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü sonuçları çalışma barışını bozmaktadır. 5 Aralık 2012 günü İmbat A.Ş., beş gün sonra salı günü de Soma Kömürleri A.Ş. ile çalışanlarımız adına toplu iş sözleşmesi imzaladık. Yeraltında en düşük ücret 1200 TL‘ye çıkarıldı. Ortalama ücretle yüzde 15‘i aşan zam yapıldı. Yine ülkemiz maden işçiliğine örnek olacak bir toplu iş sözleşmesi yapılmıştır. Çalışanlarımıza bu imkanı oluşturduğu için T.K.İ. Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve Yönetim Kuruluna, E.L.İ. Müessese Müdürü Hakkı Duran ve yardımcılarına teşekkür ediyorum. Şimdi yapılması gereken işçi sağlığı, iş güvenliğine dikkat edip, çalışma koşullarını daha iyi hale getirecek, iş yasalarına uygun ortamları hazırlayacak projeleri geliştirmek. Tabii ki, bu şartları geliştirmeyen firmaları da uyarmaya devam edeceğiz."

Maden işçilerinin en büyük sorunlarından birinin emeklilik süresinin uzaması olduğunu anlatan Küçükgençay, şunları söyledi: "2008 sonrası işe girenlerin 7200 gün ve 55 yaş ortalaması bu sektörü ve çalışanları olumsuz etkilemektedir. Bu durumun düzelmesi ya da eski haline dönmesi için önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza, sonra Enerji Bakanımıza ve Başbakanımıza bu durumu anlatıp destek isteyeceğiz. Müfettişlerimizden maden işçiliğini gördükleri haliyle, emeklilik durumunu Bakanlığımıza taşımasını rica ediyoruz. 9 Mart‘tan bu yana görev yapan değerli müfettişlerimize de sendika adına teşekkür ediyorum."

Soma‘da madencilik açısından sevindirici bir gelişme yaşadıklarını belirten Küçükgençay, şöyle konuştu: "Yaklaşık 10 bin işçiyi kapsayan bir toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tamamlandı. Maden işçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesi çok güzel bir haber. Çünkü dünyanın en meşakkatli işi madencilik. Hep en iyisini hak eden insanlar. 9 aydır maden sektöründe çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Çalışma Bakanlığı müfettişlerimiz bir çalışma yürütüyorlardı. Bugün bu tamamlandı ve sonuçları paylaşılıyor. Madenlerde bir kaza sonrası ilgililere ceza vermek çok kolay ama bu kazalar meydana gelmeden alınacak önlem daha önemli. Madencilerin can güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan çalışmaları sağlamak hepimizin en büyük görevleridir. Maden sektöründeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi çalışmalarında önemli çalışmalar yürüten müfettişlerimize teşekkür ederim"


Son olarak 9 aydan bu yana yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Çalışma Bakanlığı İzmir İş Teftiş Kurulu Başmüfettişi Yener Güven, sözlerine şöyle devam etti: "2012 yılının şubat ayında çalışmalara başladık. Çalışmalarımız Manisa, Aydın, Denizli, Uşak ve Muğla illerini kapsadı. Bu süre içerisinde 5 ilimizde toplam 43 işyerine ulaşarak 11 bin 937 işçi ile görüşme fırsatımız oldu. Bu işçilerimizden 811‘inin ifadesi alındı. Bin 531 işçiye eğitim verildi. Bin 337 işçiye anket uygulandı. Bu rakamlar bizim için başarı niteliğinde. İşyerlerine ulaşmada işverenlerin büyük gayretleri oldu. İşyerlerini teftiş ederek eksiklerini belirledik ve kendilerine süre verdik. Bu süre içerisinde bazı işyerlerimiz gerekenleri yaptı."

Çoğu işyerinde çalışma sürelerinin aşıldığını, ücretlerin ödenmediğini gördüklerini belirten Güven, sözlerini şöyle tamamladı: "Maden sektöründe günlük 7,5 saatin üzerinde çalışma süresi yasak. İşverenleri bu konuda uyardık. Vardiya değişimlerinde işyerlerinde işçilerin 11 saatlik dinlendirilmesine uyulmadığını gördük. Maden sektöründe dinlenme önemli. Resmi tatillerde işçileri çalıştıran ve ücretlerinin de ek ücretten gösterilmediği işyerlerimizi tespit ettik. Ayrıca ücretlerinde düzenli ödemediği yerlere uyarıları yaptık. Ödemeleri yaptılar. Yıllık izinler konusunda 5-6 yıldan bu yana izin kullandırılmayan işyerleri tespit edildi. Ya da 1‘er 2‘şer günlük izin kullandırıldığını gördük. Yıllık izinler en az 10 günlüktür ve zorunludur. Bu konuda işyerlerine gerekli uyarıları yaptık. Uyarıları dikkate almayanlara cezai işlem yapılacak. Biz cezacı yaklaşımdan yana değiliz. Faydalı bir çalışma oldu."

Okunma Sayısı: 1329
Yayın Tarihi: 17.12.2012